„A Bükk Keleti Kapuja” - A Szeleta Park Látogatóközpont kialakítása GINOP-7.1.5-16-2016-00005

A projekt címe: „A Bükk Keleti Kapuja” - A Szeleta Park Látogatóközpont kialakítása

A projekt azonosítószáma: GINOP-7.1.5-16-2016-00005

A projekt összköltsége: nettó 2.988.131.105 Ft

A projekt megvalósítás kezdete: 2017.05.01.

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2023.12.31.



A 40 éve alakult Bükki Nemzeti Park Igazgatóság névadója, és egyben egyik legértékesebb területe a Bükk hegység. A hely természeti kincsei, különleges földtörténete, egyedi vízrajza, kulturális öröksége és a világhírű Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása immáron négy évtizede várat magára.

Jelen projekt célja ezen értékek mai kor követelményeinek megfelelő oktatási és turisztikai szempontú interpretációja az egyedülálló, négy évszakos élményt nyújtó Szeleta Park Látogatóközpont kialakításával a Bükk keleti kapujában. A Bükk hegység több mint 1100 barlangjával önmagában is kiemelkedő turisztikai attrakciónak minősül és még számos kiaknázatlan kínálati potenciált rejt magában, melynek kihasználása elősegíti az országos szinthez képest aránytalanul hátrányosabb helyzetben lévő észak-keleti régió felzárkózását.

A Látogatóközpont megvalósulásának helyszíne Miskolc belterületének nyugati, a hegységbe benyúló csúcsában helyezkedik el, a Bükk észak-keleti lábánál, a hegységből előtörő Szinva-patak bal partján a Miskolc-Eger közötti közforgalmú út ölelésében. A fejlesztéssel érintett Miskolc 31329/3 helyrajzi számú, 23.298 m2 területű ingatlan a Bükki Nemzeti Park védett területének határán található, ott ahol a városi lakókörnyezet domináns tájképi váltással érintkezik a Bükk hegység természeti környezetével.

Ezen az ingatlanon, a Herman Ottó Emlékpark területén korábban egy társadalmi összefogással épült, látogatókat is kiszolgáló organikus stílusú építmény állt, egy időközben jelentős mértékben leégett gombavizsgáló-kiállító épülettel együtt. Az építmények elavulása következtében az emlékpark már nem volt képes a látogatókat kiszolgálni, ezért e projekt a meglévő szolgáltatáskínálat minőségi fejlesztését is megoldaná.


A Szeleta Park Látogatóközpont („A Bükk Keleti Kapuja”) épületében kialakítandó „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása és a hozzá kapcsolódó attrakció-együttes a Bükk hegység természeti és kulturális örökségének sűrítményét (gyűjteményét) tervezi nyújtani, ugyanakkor a hegység sajátos és egyedi arculatát adó ősemberbarlangoknak (kialakulásuknak, természeti környezetüknek és régészeti leleteiknek) élményszerű bemutatását szolgálná – a látogatóközpontokra jellemző komplex szolgáltatásokkal. Az „Élmény, természetesen” szlogen ismeretterjesztő szórakozás és szórakoztató ismeretterjesztés hagyományos és interaktív bemutatási elemekkel valósul meg.

Az egyik legfontosabb „ősemberbarlang” a Szeleta-barlang, a Szeleta-kultúra névadó lelőhelye. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk őstörténetére alapozva olyan interaktív és látogatóbarát elemekkel élményközpontúvá szervezett látogatóközpont kerül kialakításra, amely a kiállításon és a kiállítás tematikájához kapcsolódó élményelemekkel (önvezetéses módszerekkel és vezetett programokkal) kalauzolja a látogatókat a Bükk és az emberiség őstörténetébe.

Ugyanakkor a Bükki Nemzeti Parkról mint védett természeti területről, a hegység egészéről, annak egyedi természeti és kulturális látnivalóiról, a gyakorlati természetvédelmi tevékenységekről is tájékoztatást kapnak a látogatók. „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című attrakció öt természeti jelenség köré épített kiállítást, kreatív eszköz-együttest, ötféle garantált programcsoport-kínálatot, valamint egy meglévő kőzetpark terepi bemutatóhellyé fejlesztését és egy játszóteret foglal magába – a látogatók élményszerzését szolgálva.

A projekt egyedi természeti adottságot komplexen bemutató turisztikai kínálatot, új élményelemeket hoz létre:

  • A Látogatóközpont fejlesztésénél a fő koncepcionális elemek megjelenítése az épületen belül és a parkban elhelyezve szoros egységet alkot. Egységet alkot továbbá a különböző látogatói célcsoportoknak megfelelő eltérő technikák és eszközök használatával történő bemutatás.
  • A korosztályokat tekintve a legkisebbeknek a BikkMakk kuckó játszótéren, a nagyobbaknak a „Töbör gödörben” és a „Nagy odvas fában”, a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálunk kipróbálható eszközöket.
  • A virtuális, vagy kiterjesztett valóság bemutatását többek között a vetítőteremben kialakított barlangszerű környezettel, továbbá vetített Bükk-terepasztallal, az istállós-kői furulya és éjszakai állathangok megszólaltatásával biztosítja.
  • A látogatóközpont helyet ad foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, archeológiai foglalkozásoknak, növény- és állathatározásoknak, valamint további egyedi látogatói igényeknek, melyek ötvözik a Szeleta-kultúra, valamint a Bükk hegység természeti és kultúrtörténeti értékeinek modern eszközökkel történő bemutatását.
  • A látogatóközpontban alkalmazott, a kor klímakövetelményeinek megfelelő építészeti, gépészeti, műszaki megoldások révén törekszünk az ökológiai lábnyom csökkentésére. Az új fűtési és világítási technológiák hosszú távon biztosítják a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot.

A projekt természeti és kulturális örökségvédelmi koncepciójának érvényesítése mellett kiemelt szerepet kapott a folyamatos látogatottság fenntartása, ezáltal az egyenletes finanszírozás és a gazdaságos működtetés. A látogatóközpont szerkezeti terei, a kiállítás, a kiállítás tartalmi elemeit játszva tanító játszótér fizikai térberendezése, a kapcsolódó látványelemek, a szolgáltatások beintegrálása, és terepi programok mind-mind úgy alkotnak egységet, hogy érvényesüljön a szezonalitás mérséklésének törekvése. A látogatóközpont egész napos programot biztosít, évszaktól és időjárástól függetlenül látogatható, tartalmi elemei és fizikai megoldásai alkalmasak a látogatói koncentráltság szezonon túli kinyújtására, ami által az üzemeltetés gazdaságilag hosszú távon is fenntartható.


A fejlesztés helyszínén 1837 m2 területet foglal el a Látogatóközpont épülete, amelyhez 233 m2 külső tároló is tartozik. Megépítésre kerül a Látogatóközpont területének védelmét szolgáló a kerítés, és a látogatóközpont zárt tereinek használatát ellenőrző beléptetőrendszer is. A kiállítás tematikájához kapcsolódó kültéri játszótér, az interaktív elemek szervesen illeszkednek a kertépítési tervekbe. A kertépítés során megújul a park növényzete, elkészülnek a belső utak és a filagória, megújul a geológiai tanösvény úgy, hogy az összes kerti elem szervesen illeszkedik a látogatóközpont koncepcionális elképzeléseihez.

A projekt előkészítése érdekében végzett körültekintő keresleti elemzései alapján a térség elsődleges célcsoportja a belföldről, elsősorban Budapestről és Kelet-Magyarországról, Dél-Alföldről érkező iskolai osztályok, és a gyermekes családok. Másodlagos célcsoport a helyi lakosok, a gyógyulni vágyók, wellness látogatók, öko- és geoturisták. További közvetlen célcsoportot jelentenek a szakmai látogatók, rendezvények, nyári táborok résztvevői.

A Látogatóközpont külső és belső tereinek kialakításakor figyelembe vettük az esélyegyenlőségi szempontokat. A kötelezően előírt követelményeken túl a játszótér meghatározott elemei alkalmasak korlátozott mozgású gyermekek általi igénybevételre.

A projekt 2.988.131.105 Forintból az Európai Unió támogatásával valósult meg. Támogatási arányi: 100 %