Újra látogatható a lillafüredi Anna-barlang 2018.07.14. 09:29

2018. július 14-től újra látogatható az Anna-barlang.

2018 Pünkösdjén a Függőkertekben történt egy csőtörés, ami miatt rövid idő alatt hatalmas mennyiségű víz zúdult be a barlangba. Igazgatóságunk kollégái azonnal igyekeztek a problémát kezelni, azonban a mésztufa szerkeztete miatt több héten keresztül folyamatosan folyt a víz fentről, illetve a barlangjáratokban. Emiatt csúszóssá vált a járófelület, s az elektromos hálózat is potenciális veszélyt jelentett a látogatókra. Az alábbi fotó ekkor készült.

Anna-barlang

Az Anna-barlang a beázás alatt. Fotó: BNPI

Az Anna-barlang mésztufa barlang, az egész világon csak hat hozzá hasonló látogatható. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. Az állagmegóvási munkálatokat és a biztonsági ellenőrzéseket ennek tudatában végezték munkatársaink.

Az elmúlt két hétben a veszélytényezőket sikerült annyira megszüntetni, hogy a barlang újra látogatható legyen. Egyetlen terem maradt, ahol a talaj továbbra is csúszós, itt gumi járólapot helyeztünk el, s a kollégáink napi szinten ellenőrizték a barlang állapotát.

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy ebben az évben igencsak megnőtt a banlanglátogatások száma Lillafüreden, az év első felében rekord mennyiségű vendég kereste fel a két barlangot - a Szent István-barlang forgalma pl. 33%-kal nőtt a tavalyi év első feléhez képest, de az Anna-barlang forgalma is 13%-kal nőtt május végéig 2017 első öt hónapjához képest. Ezért is vezettük be az online foglalás lehetőségét, amely 2018. július 15-től az Anna-barlang iránt érdeklődők számára is elérhető lesz EZEN A LINKEN.

Az Anna-barlang csodálatos képződményeit az alábbi fotókon is megcsodálhatja:


Kapcsolódó