Újabb Transzbükki Átkelést tartottunk a hétvégén 2020.02.10. 10:46

Hagyományos Bükk-átszelő téli szakvezetésünk népszerűsége töretlen. A január végén megtartott programot február 8-án megismételtük, hogy a létszámkorlát miatt lemaradók számára is legyen lehetőség a fokozottan védett területek természetvédelmi szakvezetés keretében történő bejárására.

A túra Nagyvisnyóról indulva a Leány-völgyben haladt egészen a fennsíkig, miközben a szűk völgybe bedőlt fákon és kisebb-nagyobb sziklákon, kőfolyáson küzdötte fel magát a hatvan résztvevő. A BNPI részéről igyekeztünk gondosan előkészíteni a terepbejárást: többször is bejártuk völgyet, megterveztük a nyomvonalat, és meggyőződtünk arról, hogy a néhány éve kidőlt fák törzse stabilizálódott. Ennek ellenére külön biztosítást kötöttünk a résztvevőkre, és meghívtuk a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének tagjait, akik biztosították a programot. Mivel - a meghirdetésnek megfelelően – jó erőnlétben és természetjáró tapasztalattal rendelkező túrázók vettek részt az átkelésen, szerencsére élesben nem volt szükség a hegyimentők közreműködésére, azonban az Olasz-kapunál tartottak egy izgalmas bemutatót felszereléseikről és tevékenységükről.

Magyarország legmagasabban fekvő barlangja, a Körös-bérci rombarlang most sem maradt ki, majd az Őserdő erdőrezervátuma következett, ahol Bartha Attila természetvédelmi őrünk erdőgazdálkodási és ökológiai témában tartott előadást. Ezúttal remek napos időben kapaszkodtunk fel túránk legmagasabb pontjára, a Pes-kőre, majd még világosban ereszkedtünk le a Stimecz-ház melletti pihenőhöz, ahol most is az Egererdő Erdészeti Zrt. Felsőtárkányi Erdészete látott minket vendégül forró italokkal és finom pogácsával.

Kisvonattal érkeztünk meg a túra végállomására, a BNPI látogatóközpontjának udvarán álló kopjafához, ahol Erőss Zsolt hegymászóra emlékeztünk. Ezt követően meleg vacsora közben értékeltük az eseményeket és lezártuk a tartalmas napot.



A TvEger összeállítása hamarosan itt is látható lesz. Addig is legyen itt az előző átkelésen készült videó: