Természetjárás és barlanglátogatás a Bükkben - menedék a kánikulában 2021.07.07. 10:02

A kánikulában megnövekszik a vízpartok látogatottsága, ám ilyenkor a hegyvidék is lehet jó választás.

Az erdők védelmében gyakran hangoztatjuk az erdei klíma fontosságát: ha a távolról beáramló légtömegek nem segítenek, hazánkban - tengerek hiányában - csak a nagy területű, egybefüggő erdőségek képesek a melegedő klíma szabályozására. A Bükk délies kitettségű, könnyen elérhető hegylábi peremterületeinek száraz és félszáraz erdei inkább tavasszal és ősszel jelentenek élményt, kikapcsolódást. Extrém melegben érdemes magasabbra mászni, hiszen már önmagában a magasság növekedésével a levegő hőmérséklete is arányosan csökken. Ez már a Bükk 800-900 méteres magasságú fennsíkján is érezhető, ahol akár 4-5 fokkal alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint az Alföldön. Ezt tovább csökkenti a fák párologtatása által elvont hőmennyiség, az idős bükkösök jól záródó lombozata alatti hűvös, nedves környezet, vagy a szűk szurdokvölgyek állandóan árnyékos mikroklímája. Ha forrásra bukkanunk, vize 8-10 Celsius fokos, mivel a felszín alatti barlangokból (vagy kőzetrétegekből) kilépve egy ideig megőrzi a kőzet hidegét. A Szinva, a Garadna, vagy épp a Szalajka-patak völgyében ez is érzékelhetően hűtő hatást eredményez. Mindezek okán a Bükk-fennsíkon a kánikula akár 10 fokkal is enyhébb, mint az alacsonyabb régiókban, de a különbség ennél is több lehet, ha a városok fátlan, burkolt, beépített részeivel hasonlítjuk össze. Erdei túránk közben ne feledkezzünk meg arról, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben az erdőterületeken és azok 200 méteres környezetében, érthető okokból.


Hűvös szurdokvölgy vízfolyással.


A Bükk mészkőből álló központi része hazánk barlangokban leginkább bővelkedő területe. A kijelölt turistaúthálózat segítségével számos olyan barlangba eljuthatunk, amelyek szabadon látogathatók. Ősrégészeti leleteikről híres, mára már inaktívvá vált egykori forrásbarlangjaink éppen ilyenek, melyek többsége hatalmas bejárati nyílásával, üregeivel, megjelenésével igazán látványos, egyúttal hűsölésre is alkalmas állomásai lehetnek túránknak. Lillafüred környékén többet is felkereshetünk egy fél napos körtúra keretében, köztük a Szeleta-barlangot, a Büdös-pestet, a Kecske-lyukat, vagy az Udvar-kő (Dante pokla) beszakadt mennyezetű rombarlangját. A nagyobb barlangi üregekbe belépve már a bejárat közelében érezhetjük a 10-15 Celsius fokos levegő jótékony hatását, a jelentős kultúrtörténeti és természetvédelmi értékkel rendelkező helyeken pedig tájékoztató táblák segítségével szerezhetünk ismereteket a régmúltban e helyeken menedéket kereső emberekről, a környéken élt állatokról, vagy épp a jelenlegi élővilágról. Hasonló élményekben lehet részünk a Répáshuta melletti Balla-barlangban, a Hór-völgy elején nyíló, az innen előkerült neandervölgyi embermaradványokról híres Suba-lyukban, vagy a kategória legismertebbjében, a Szalajka-völgy feletti Istállós-kői-barlangban. Az óvatosságot és a tiszteletet azonban ne hagyjuk otthon: bár szabadon látogathatók, ezen barlangok mindegyike fokozottan védett, bármilyen károsításuk, vagy az élőviláguk zavarása bűncselekmény.


Ősrégészeti leletek ezreit köszönhetjük a Szeleta-barlangnak. Az itt talált babérlevél alakú kőeszközök alapján a Bükk más barlangjaira is jellemző eszközkészítő ipart ma Szeleta kultúrának nevezik.


Magyarország legmagasabban található barlangja a Körös-barlang (Körös-bérci barlang), az Olasz-kapui tanösvény egyik állomása.


A barlangi klíma megtapasztalásának van könnyebben hozzáférhető módja is Lillafüreden, ahol a kiépített Szent István-barlang cseppköveiben, vagy az Anna-barlang forrásmészkő képződményeiben gyönyörködve, vezetett túra közben élvezhetjük a barlangok tiszta, páradús levegőjét. A Szent István-barlang egyébként gyógybarlangként is funkcionál légzőszervi betegségek kezelésére. Több helyszínen van lehetőség arra is, hogy a Bükk lezárt, kiépítetlen barlangjaiban vegyük igénybe vezető segítségét: A Kő-lyukban, a Vénusz-barlangban, az Esztáz-kői-barlangban, vagy éppen a Létrási-vizesbarlangban kis csoportokban, előre egyeztetéssel túrázhatunk és bejárásuk számos élményt tartogat mindenféle felkészültséghez alkalmazkodva. Könnyű, közepes, vagy extrém barlangtúrák a bnpi.hu oldalon jegyezhetők elő.


A lillafüredi Szent István-barlang a turizmus számára kiépített.


A kiépítetlen Lilla-barlang a könnyű barlangtúrák keretében, előzetes egyeztetéssel, barlangi túravezető segítségével látogatható.


Extrém túra a Létrási-vizesbarlang mélyén.