Tavaszváróban 2021.03.16. 13:16

A fehér gólyák érkezése reményekkel teli időszakot vetít elénk, mindenki már nagyon kifelé akar menni a télből, várjuk a jó időt, a napsütést, hogy újra feltöltődhessünk, újjászülethessünk a borongós, szürke tél után.

Valahol ezt a várakozást cselekvések közepette teszik. A dél-hevesi Nagyút településen a villamos energia hálózat fejlesztésébe kezdett a hálózat fenntartó. A mindenki számára fontos, nélkülözhetetlen energiaforrás, biztonságosabb hálózaton keresztül fog működni mostantól. Az Elmű-Émász hálózat fenntartó a Spie Hungária Kft-t bízta meg a településen az elavult fa villanyoszlopok, betonoszlopokra való kicserélésével, valamint a szabad villamosvezetékek, kötegeltre való átalakítására. Ez biztonságosabb áramellátást és üzemeltetést jelent.

Előtte


Utána

Nemcsak nekünk, embereknek fontos, szinte már elképzelhetetlennek tartanánk életünket áram nélkül, de a fehér gólyák is „alapnak” veszik, no, nem az áramot, hanem annak tartóoszlopait. Hisz mindenki tudja, a fehér gólya villanyoszlopon költ. No, nem mindig volt ez így, és szerencsére nem is mindenhol van ez így, de a vidéki Magyarország egyik jelképe elég határozott képet fest minden átlagember számára.

A falu lakossága azonban nem csak a biztonságos áramellátás kialakításának örülhet, hanem a település egyetlen élő gólyafészkének biztonságos áthelyezésének is. A lakosság társadalmi érzékenysége a természeti értékek vonatkozásában láthatóan fejlődött az utóbbi időszakban, folyamatosan érkeznek bejelentések az Igazgatósághoz sérült madarak, kutya-macska elől mentett még repülni nem tudó madárfiókák, vélt vagy valós természeti értékeket érintő ügyekben. Nagyúton a Dózsa György úti fehér gólyafészek sok-sok éve már jelentős szerepet tölt be a környék lakóinak életében. Várakozva tekintenek minden márciusra, madaraik érkezésére, költésük alakulására és majd a fiókák kirepülésére. Ezzel párhuzamosan természetesen aggódva tekintenek minden a fészket érintő beavatkozásra. Az idei év új kihívás elé állítja a madarakat, hisz változás történt az otthonukban. Szerencsére pozitív irányú a változás, köszönhetően a Spie Hungária Kft. munkatársainak, akik kellő gondossággal jártak el a fészek körüli munkálatok során. Darus kocsik segítségével sikerült a fészket változatlan formában áthelyezni az új beton oszlopra. A fészektartót a komoly nagyságúra növekedett fészekkel együtt hevederekkel sikerült felemelni, amelyet a darukezelő kellő pontossággal tudott az áthelyezett alsó, előre rögzített elemre ráhelyezni.

Kereszttartó, szigeteletlen vezetékhálózat


Ha megnézzük a képeket, láthatjuk, hogy madárvédelmi szempontból is jelentős előrelépés történt a gólyafészek életében. A szabad vezetékek, a csupasz kereszttartók rendkívül veszélyesek, rengeteg madár életét követelték már eddig is. Ennek érdekében már országos szinten is történt határozott elmozdulás az „Akadálymentes égbolt” irányába. Sok tennivaló van még ez irányba, de minden ilyen fejlesztés segíti a közös együttélésünket, a minket, embereket választó madárfajokkal, mint például a fehér gólya.

Képek és a cikk szerzője: Sasvári János

Sasvári János
természetvédelmi őr