Sor került az idei Ifjú Kócsagőr Program döntőjére Budapesten 2019.10.08. 14:31

Idén, immáron hetedik alkalommal, szeptember 18-20. között került sor az Ifjú Kócsagőr Program (IKP) döntőjére Budapesten, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) keretében működő Természetvédelmi Őrszolgálat szervezésében.

A programra jelentkezett 39 fiatal közül, a verseny három napon keresztül tartó fináléjában a tíz nemzeti park igazgatóság és a FÖRI részéről 11 fő vett részt, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot Csonka Anna Cseperke képviselte.

Az első napon a FÖRI székházában előadáson mutatták be az ifjú kócsagőrök kéthetes terepgyakorlatukon tapasztaltakat, majd könnyített természetvédelmi őri vizsgát tettek. Ezen jogszabályi és szakmai ismeretekkel kapcsolatos tudásukról kellett számot adniuk. A szállás a Hármashatár-hegyen volt, ahol az ország különböző szegleteiből származó helyi termékekkel is színezett vacsorára, majd kötetlen beszélgetésre került sor.

Másnap 10 állomásból álló terepi vetélkedőn mérték össze tudásukat a versenyzők. Az útravalóul kiosztott csomagokat Borsodnádasd jóvoltából – a nemzeti értéktárban is helyet kapott – Nádasdi Molnárkalács is gazdagította. A reggel ismertetett koordináták alapján, Budapest területén keresték meg a kócsagőr-mentor párosok a pontokat, ahol az ifjú kócsagőröknek önállóan kellett megoldaniuk a feladatokat. Nagyon ötletes és magas színvonalon kivitelezett próbatételek vártak rájuk, az elsősegélynyújtástól, a különböző tevékenységekhez (favágás, növény- és állatgyűjtés, kőzetgyűjtés, tűzgyújtás, stb.) kapcsolódó intézkedéseken, túravezetésen át, az inváziós növények felismeréséig, fészekodú kihelyezéséig.

Elsősegélynyújtás (szimuláció)

Favágás (szimuláció) Fotó: Bartha Csaba

A kócsagőrök a jogszabályok nyújtotta lehetőségek alkalmazásán túl, komoly szakmai háttér ismeretéről adtak számot, sőt ügyességi feladatok is nehezítették a dolgukat. Késő délutánig tartott az egymástól sokszor órányi autózásra fekvő helyszínek végigjárása. Vacsora után a tavalyi IKP győztes horvátországi jutalomútjáról szóló beszámolóra került sor, majd a kócsagőrök a valami+ feladat keretében szabadon választott, de a természethez kapcsolódó bemutatót tartottak. Volt, aki saját fényképeket vetített, helyi termékeket hozott vagy verset elemezett, volt, aki feladványt készített vagy eddigi szakmai munkáját ismertette. Jó hangulatban zárult ez a nap is.

Kőzetgyűjtők lefülelése (szimuláció) Fotó: Bartha Csaba

Növénygyűjtők számonkérése (szimuláció) Fotó:Bartha Csaba

Pénteken megnéztük a Parlamentet, majd a FÖRI székházában sort került az Ifjú Kócsagőr Program és a verseny értékelésére. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az ünnepélyes díjátadón egyebek mellett kiemelte az IKP jelentőségét, ismertette a természetvédelmi őrök felügyelte területek nagyságát és az általuk ellátott feladatok sokszínűségét.

Odúkihelyezés (Fotó:Bartha Csaba)

A három nap során az Agrárminisztérium, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság delegátjaiból álló zsűri végig nehéz helyzetben volt, mert valamennyi résztvevő nagy felkészültségről tett tanúbizonyságot. Idén megosztott első díjat kapott Nagy Zsolt (mentora Wágner László), a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és Illés Dorottya Virág (mentora Buczkó Máté Gábor), a FÖRI kócsagőre. A párosok jutalma a Tutajos és Matula díj mellett egy ötnapos lengyelországi tanulmányút lett.

Résztvevők (Fotó: Simics János)