Mik legyenek a 2019-es év fajai? 2018.12.17. 10:10

Még december 31-ig lehet szavazni, hogy mi kapja meg "Az Év Vadvirága", illetve "Az Év Hala" címet 2019-ben. Valamint az Pécsi Tudományegyetem TTK Hidrobiológiai Tanszékének jóvoltából leadhatjuk voksunkat "Az Év Vízi Makrogerinctelen"-jére is.

A 2019-es Év vadvirágát idén is három faj közül választhatják ki a szavazók. A voksokat 2018. december 31-ig lehet leadni a Magyar Természettudományi Múzeum Év vadvirága oldalán. A könnyebb döntés elősegítésére a Magyar Természettudmányi Múzeum blogján színes képekkel és részletes leírással segítik a bírákat a döntéshozatalban.

A Magyar Haltani Társaság honlapján pedig három versenyző közül választhatja ki a halakat ismerő és szerető érdeklődő, hogy melyik hazai vizeinkben őshonos faj legyen a 2019-es Év Hala- cím nyertese. A fajok rövid bemutatásában a fenti linken tájékozódhatnak azok jellegzetességeiről, természeti értékéről illetve élőhelyéről.

Az alábbi linken pedig idén első alkalommal lehet szavazni a PTE TTK Hidrobiológiai Tanszékk munkatársainak jóvoltából az Év Vízi Makrogerinctelenjére. Céljuk, hogy ezzel felhívják a figyelmet a hazai vizek sokszor méltántalanul elfeledett lakóira. Az 2019. Év Makrogerinctelene jelöléseket most három olyan faj kapta, melyek a közelmúltban különböző aktualitások miatt kitűntek a tömegből.

A december 31-i zárásig még bő két hét áll rendelkezésre, hogy eldöntsék a 2019-es évben melyik fajra irányuljon kitüntetett figyelem.