Márciusi vegetációtüzek 2019.04.08. 11:58

Az átlagosnál melegebb és szárazabb volt az idei március, ami a felelőtlen emberi magatartással párosulva külterületi tüzek sokaságát eredményezte.Az átlagosnál melegebb és szárazabb volt az idei március, ami a felelőtlen emberi magatartással párosulva külterületi tüzek sokaságát eredményezte.

Hiába volt országos vagy regionális tűzgyújtási tilalom elrendelve, a Tarna-Lázbérc Természetvédelmi tájegységben az adminisztratív eszközök kevésnek bizonyultak. Napról-napra keletkeztek tüzek, amelyek számában Borsod-Abaúj-Zemplén megye kiemelkedett. Ózd térségében ezer hektárnál is több gyep és erdő esett a lángok martalékául, hatalmas anyagai és természeti károkat okozva. Sajnos a tüzek a Lázbérci Tájvédelmi Körzet széleit és öt Natura 2000 területet sem kíméltek, 5,1 és 81,5 ha közti nagyságú részt károsítva. Oltásukban a hivatás tűzoltók mellett természetvédelmi őrök is részt vettek.

A felelőtlen vagy szándékos emberi magatartás okozta tüzek évről-évre rengeteg anyagi és emberi erőforrást igényelnek, továbbá környezetvédelmi, közegészségügyi problémát is okoznak. A gyújtogatások eredményeként megnő a levegőben a korom/hamutartalmú szállópor mennyiség, az illegálisan lerakott hulladék elégésével pedig tovább emelkedik az égbe jutó káros, mérgező, nem egyszer rákkeltő anyagok aránya.

A kora tavaszi gyeptüzek élőhelyek és védett élőlények sokaságát veszélyeztetik. Az éppen virágozni kezdő leány- és fekete kökörcsinek, tavaszi héricsek rendre megsínylik a márciusi tüzeket, amelyek a később kihajtó növényekre is károsan hatnak. Az évente ismétlődő égetések nyomán veszett ki sok helyről dekoratív védett törpecserjénk, a törpemandula, fogyatkozott meg az erdei szellőrózsa és kezdenek eltünedezni tájképi értéket is jelentő borókásaink. A tüzek során a talaj felső 10-30 cm-es részének áthevülését nem csak annak ásványianyag összetétele, humusztartalma sínyli meg, hanem állatvilága is.

A lángok nem válogatnak, a nem egyszer 5-700 fokig emelkedő hőségben gerinctelenek (pl. pókok) és gerincesek (pl. mezei nyúl fiak) egyformán elpusztulnak. Ózd környékén több helyütt tízezres egyedszámban fordul elő a nagyfejű csajkó nevű védett bogár, ami a csigák, a pete vagy báb formájában áttelelt lepkék mellett a gyújtogatások egyik leggyakoribb áldozata. A március-áprilisban tomboló tüzek egyebek mellett a fokozottan védett pannongyíkot, a korán költeni kezdő erdei és mezei pacsirta párok tojásos fészekaljait is veszélyeztetik.

Jó lenne, ha felismernék végre az emberek, hogy gyújtogatásukkal micsoda károkat okoznak, s közös összefogással sikerülne végét vetni a vegetációtüzeknek.

A tüzek oltásában köszönjük az Ózdi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság, a környező városok, megyeszékhelyek tűzoltóinak és az önkénteseknek a segítségét!