Március újra a Barlangok Hónapja 2018.03.06. 05:58

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Március folyamán mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, világítótestekkel és korlátokkal ellátott barlangjaink, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangjaink megismerésére különleges lehetőségeket biztosítunk.

A Bükkben a következő programokkal várjuk az érdeklődőket:

A Barlangok Hónapja programsorozat alkalmából a lillafüredi Szent István - barlangot és Anna-barlangot március 5 és 11 között mindenki csoportos kedvezménnyel látogathatja, az óvodás korú gyerekek pedig regisztrációs jeggyel.

Március 10, szombat, 10:00 – 14.00

Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban

A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Bükk Kis-fennsíkján, a Csókás-réti leágazás közelében található. Bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozunk. Sisakot a túravezető biztosít. Gumicsizma és váltóruha, esetleg overál ajánlott.

Programvezető: Regős József

Részvétel díj: 2000 Ft/fő

Találkozás: Lillafüred-Bánkút közötti út, Csókási elágazó. GPS: N48.123740o, E20.580998o

jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu

Március 17, szombat, 10:00 – 16.00

Extrém overálos barlangtúra a Létrási Vizes-barlangban

A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít.

Programvezető: Bátori Károly

Részvétel díj: 4140 Ft/fő

Találkozás: Felsőhámor, Ómassai út melletti parkoló

jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu

Március 18, vasárnap, 10:00 – 14.00

Extrém overálos barlangtúra a Bolhási-víznyelőbarlangban

A Bükk-fennsíkon lévő barlang bejáratán befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A kúszós-mászós útvonal miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánljuk. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít.

Programvezető: Bátori Károly

Részvétel díj: 4140 Ft/fő

Találkozás: Felsőhámor, Ómassai út melletti parkoló

jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu

Március 24, szombat, 9:00 – 12.00

Geológia és ősrégészet a Hór-völgyben

Túra Cserépfalu környékén, a Bükkalja geológiai értékei mentén, természetvédelmi szakvezetéssel. Útvonala: Hór-völgyi Látogatópark – Suba-lyuk „ősemberbarlang” – Mész-hegy – Ördögtorony kaptárkő - Hór-völgyi Látogatópark

Programvezető: Baráz Csaba

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Találkozás: Hór-völgyi Látogatópark, Cserépfalu

jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu

Március 25, vasárnap, 10:00 – 12.00

Esztáz-kői barlangtúra gyalog és kerékpárral

Az Esztáz-kői-barlang a Felsőtárkány melletti Gyetra-völgyben található. Megközelítése lehetséges kerékpárral (amely kölcsönözhető a BNPI felsőtárkányi látogatóközpontjában), de gyalogosan is. Sisakot és fejlámpát a túravezető biztosít.

Programvezető: Kozma Attila

Részvétel díj: Barlangtúra 800 Ft/fő, kerékpárkölcsönzés 800 Ft/fő

Találkozás: Felsőtárkány, Nyugati Kapu Látogatóközpont, gyalogosan érkezőknek a barlang bejáratánál. GPS: N48.023169o, E20.424912o

jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu

Március 31, szombat, 10:00 – 15.00

Ősrégészeti túra a Bükkben

Ősrégészeti szakvezetés, amely a Lillafüred-környéki ősemberbarlangokat fűzi fel egy igazán látványos és érdekes útvonalra: Szeleta-barlang, Büdös-pest, Kecske-lyuk, Felső-forrási-barlang, Lilla –barlang.

Programvezető: Regős József

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Találkozás: Lillafüred, vasútállomás

jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu

Az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Mecseki és a Budapest környéki márciusi barlangtúrákról, kedvezményekről itt található információ:

http://magyarnemzetiparkok.hu/wp-content/uploads/vendeg-admin/2015/02/Barlangoljunk_2018_osszegzo.pdf

Vegyen részt március folyamán az élményeket tartogató különleges barlangi programokon! Ismerje meg hazánk nemzetközi szinten is egyedülálló barlangjait a barlangi tematikus hónap során! Meggyőződésünk, hogy a barlangok bemutatása fontos eszköz e sérülékeny természeti értékek megőrzésében.

Kapcsolódó