Kerékpárosbarát nemzeti park a Bükkben 2021.01.06. 11:32

A Bükk hegység az utóbbi évtizedben kedvelt célpontjává vált a kerékpárosoknak. Kis forgalmú közútjai, a kiterjedt erdei kerékpáros úthálózata sok lehetőséget kínál a könnyű, rövid túráktól az egész napos, vagy akár több napos bringázáshoz.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatja a kerékpározást, a természeti környezetben történő látogatás egyik legkíméletesebb, környezetbarát formáját. A 90-es évek közepén a Bükk-fennsík gépjárműforgalmának korlátozásával együtt elsőként elindította a hegységben a kerékpár-kölcsönzést, kezdeményezte a az erdei kerékpárút-hálózat kialakítását. Az erdei kerékpáros úthálózat kijelölésével sikerült szabályozott mederbe terelni az hegyikerékpárok sport célú használatát, a hegyikerékpáros sportegyesületekkel kialakított párbeszéd eredményeként térben és időben lehatároltuk a kerékpáros rendezvényeket. A nemzeti park területén megszűntek a kerékpáros downhill versenyek, a szervezett kerékpárosok közül többen polgári természetőrként is segítik a természet védelmét.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kerékpáros szakvezetésekkel, kerékpártúrák szervezésével vesz részt a kerékpáros turizmus népszerűsítésében.

Az elmúlt évben a bükki szálláshelyeinket elláttuk kerékpár szervizdobozokkal, így az egyszerűbb hibaelhárításához, gyorsjavításához szükséges szerszámokat helyben igénybe vehetik vendégeink, vagy az arra járó kerékpáros kirándulók..

Az múlt év őszén az E-biciklizd be Magyarországot! címmel indított új programhoz kapcsolódóan a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 15 db e-bike mtb kerékpárt kapott az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól. Az elektromos kerékpár megkönnyíti a pedálozást, az akkumulátoros rásegítőmotor használata közben kisebb erővel pedálozva is lendületesen halad a kerékpárunk emelkedőn felfelé is. E-biciklivel egymásétól eltérő tapasztalattal, erőnléttel rendelkezők is tudnak csoportban együtt kerékpározni, hosszabb túrákra is vállalkozhatnak.

Az új e-bike kerékpárokkal rendszeresen szervezünk vezetett túrákat a kerékpáros turisztikai szezonban (májustól októberig). Az e-bikok egyénileg is igénybe vehetők a Szilvásvárad-Szalajka-völgyben a Kerékpárkölcsönzőnél (aktuális információ a túrákról, e-bike kölcsönzési lehetőségről: www.bnpi.hu ; www.kerekparkolcsonzo.hu)

Legújabb fejlesztésünk a kerékpáros szervizpontok kihelyezése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 9 olyan helyszínen, ahol sok kerékpáros turista fordul meg. A kültéren elhelyezett szervizpont villáskulcs alakú oszlopára a szereléshez fel lehet akasztani a kerékpárt és minden olyan alapszerszám megtalálható rajta, amellyel kerékpáron meglazult csavart meg lehet lazítani, vagy húzni, kereket lehet szerelni, vagy az ülést, vagy féket lehet beállítani.

Új térkép kerékpárosoknak

A Bükk hegységben található kerékpározható utakat ábrázoló új térképet adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A bükki erdei kerékpáros úthálózat kijelölését követően kiadott Bükki Nemzeti Park Kerékpáros térkép (1999) már évekkel ezelőtt elfogyott, aktualizálása és tartalmi megújítása időszerűvé vált. Az elkészült térkép kiadvány pontos tájékoztatást, útmutatót ad az erdei kerékpározás lehetőségeiről. A benne szereplő kerékpáros túraajánlatokat úgy állítottuk össze, hogy a különböző irányokból a hegységbe érkezők változatos élőhelyeken áthaladva kerékpáron eljuthassanak a nemzeti parkban található bemutatóhelyekig, tanösvényekig, megtalálják az év második felében átadásra kerülő Bükki Csillagdát is.

A térkép tartalmazza az összes kerékpározható, jelöléssel ellátott útvonalat, kiegészítve számozott túraajánlatokkal, de a gyalogos kirándulók is használhatják, mert szerepelnek rajta a jelzett turistautak is.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2019-ben az igazgatóságunk elnyerte a Kerékpárosbarát Munkahely címet azzal, hogy kerékpárral munkába járó munkavállalói számára az egri központban kulturált körülményeket biztosít az átöltözési és tisztálkodási lehetőségekhez, a kerékpárok tárolásához.

Baczur János

ökoturisztikai szakreferens


Baczur János
ökoturisztikai szakreferens