"Kerékpárosbarát Munkahely" lett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2020.01.28. 13:24

Tizenegyedik alkalommal hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely (KBT-KBM) pályázatokat.

A közlekedésért felelős tárca az elismerésekkel arra ösztönzi az önkormányzatokat és a munkahelyeket, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a környezetbarát kerékpáros közlekedést a lakosok, munkavállalók és ügyfelek számára. A kerékpárosbarát címek átadására 2020. január 24-én az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (1055 Budapest, Szemere Bertalan u. 6., Könyvtár terem) került sor.

A címet elnyert önkormányzatoknak, intézményeknek, vállalatoknak szóló elismeréseket Schanda Tamás miniszterhelyettes úr adta át kilenc település és tizenegy munkahely képviselőinek.

Igazgatóságunk képviseletében Rónai Kálmánné igazgatónő vette át az elismerő oklevelet.

Foto: Véssey Endre/ITM

Foto: Véssey Endre/ITM

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága már sok évtizede elkötelezett a kerékpározás és a kerékpáros turizmus mellett. Ennek a környezetbarát közlekedési formának az ösztönzésére indítottuk el a nemzeti park területén a kerékpárkölcsönzést és erdei kerékpárút-hálózatokat. Ennek szellemében az összes igazgatósági szálláshelyet kerékpárosbaráttá tettük, valamint az ökoturisztikai programkínálatunkban számos kerékpáros program is megtalálható.

Idén mi is bekapcsolódunk a BringásVándor programba, ahol az ipolytarnóci szállás-megálló mellett a Bükk - Aggteleki-karszt útvonal bükk-fennsíki szakaszán természetvédelmi bemutatóval várjuk a kerékpáros vándortáborozókat.

A 2019 őszén meghirdetett pályázaton indult Igazgatóságunk, hiszen munkatársaink között is egyre többen használják a kerékpárt a mindennapi munkába járáshoz. A kerékpárosbarát cím elnyerésével az Igazgatóság vállalta, hogy a kerékpárral munkába járó kollégái számára az egri központban biztosítja a kerékpártárolás lehetőségét, valamint kultúrált körülményeket teremt a kerékpáros ruházat átcseréléséhez.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja a kerékpárosbarát pályázatok meghirdetésével, hogy a követendő példákat és a már bevált megoldásokat mintaként állítsa a lakosság és a cégek, valamint önkormányzatok számára.