Ifjú kócsagőr járt a Tarna-Lázbérc tájegységben 2019.07.29. 14:31

Az Y-Triász – melynek tagjai a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben.

Ennek és az Agrárminisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság együttműködésének köszönhetően, az elmúlt évek alatt több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok ismerkedhettek meg a természet megóvásának titkaival. A program sikerére való tekintettel 2019-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Ifjú Kócsagőr program.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz jelentkezett fiatalok közül Csonka Anna Cseperke a Tarna-Lázbérc természetvédelmi tájegységet választotta gyakorlata helyszínéül. Július első felében tett látogatása során felkereste a Lázbérci és a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetet, a térség Natura 2000 és nem védett területeit.

Farkasnyomok (Fotó: Batha Csaba)

Egyebek mellett részt vett fokozottan védett madárfajok revírjének felkutatásában, költésének ellenőrzésében. Segített a boldogasszony papucsa szaporodási sikerességének megállapításában, sziklákra illegálisan felfestett jelek eltávolításában. Alkalma nyílott természetvédelmi őri intézkedés nyomon követésére, de láthatott keskenyajkú nőszőfüvet, farkasnyomot, hódvárat, vándorsólymot, kígyászölyvet és havas cincért is. A tájegység természetvédelmi őrei mellett eltöltött napokat tovább színesítette, amikor Korompai Tamás kollégánkkal együtt kerestünk ritka lepkéket.

Festék eltávolítása (Fotó: Bartha Csaba)

A közös beszélgetések során lehetőség nyílt megvitatni a térség legfontosabb természetvédelmi kérdéseit, felvillantani számára a térség szépségeit. A gyakorlatról őri napló is készített Cseperke, és a programot ősszel egy országos vetélkedő zárja, melynek győztese és felkészítője lengyelországi tanulmányúton vehet részt.

Az ELTE biológus alapképzésére járó fiatal tanúbizonyságot adott kitartásáról, állóképességéről is, hiszen legtöbbször hajnaltól késő délutánig mozogtunk a terepen. Elhivatottsága, szakmai útja alapján reméljük, a jövőben lehetősége adódik tovább tanulni és folytatva az eddigieket, segíteni a természet védelmét.