Faültetés klímavédelmi és természetvédelemi céllal Eger határában 2019.11.25. 12:57

Magyarországon első utazási irodaként szervezett faültetést az egri illetőségű Békatutaj Egyesület november 23-án.


A kalandtúrákat szervező utazási iroda non-profit akciójának célja, hogy utasai és túravezetői által generált üvegházhatású gáz kibocsátást legalább részben ellensúlyozzák a fák növekedése során megkötött szén-dioxiddal. A hagyományteremtő céllal indított akció keretében első évben több mint 300 csemetét ültettek el az önkéntesek (az egyesület tagsága és utasai) Eger mellett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Natura 2000 területre.

Köztudott tény, hogy az utazás - különösen a repülés - azon emberi tevékenységek közé tartozik, amelyek legjobban terhelik a Föld légkörét üvegházhatású gázokkal, így hozzájárulnak a globális klímaváltozáshoz. A Békatutaj vezetői elhatározták, hogy lépéseket tesznek tevékenységük hatásának csökkentése érdekében.

Az akcióhoz a területet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága biztosította. Egy stratégiai együttműködési megállapodás keretében, igazgatóságunk vállalta a terület előkészítését, és kezeskedünk a fásítás hosszú távú fennmaradásáról is. A faültetés célterülete egy mozaikos jellegű Natura 2000 területre esett, ahol a kisléptékű fásítással a természetvédelmi célok megvalósítása, konkrétan a biológiai és a táji sokféleség megőrzése és fejlesztése is megvalósul.

A fafajok kiválasztásánál a tájra jellemző cser-, kocsánytalan-, kocsányos és molyhos tölgyek kerültek előtérbe, de mezei juhar és vad gyümölcsök (vadalma, vadkörte, mirabolán) csemetéi is el lettek ültetve. Az egyesület szervezésében az akció napján, a reggeli 8 órás kezdéstől a délután 4 órás „zárásig” közel 70 fő vett részt tevékenyen valamelyik munkafolyamatban. Az egyes „brigádok” munkája egymásra épült, úgymint a „kerítésépítők”, a „lyukfúrók”, az „ültetőtányár-kapálók”, a „faültetők”, a „belocsolók” nem feledve a „gulyáságyúk” működtetőit sem).

Reményeink szerint a kis facsemeték szépen fognak fejlődni és egyszer mindannyian büszkék lehetünk majd arra, hogy ennek a kis erdőfoltnak a létrejöttében közreműködhettünk. Ahogy Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke elmondta: „Bízunk benne, hogy az együttműködésünk hosszú távon is gyümölcsöző lesz, és másoknak is jó példát mutat.”

Fotók: Berán Dániel

Drón fotó: Berzsényi Gergely