EuroLargeCarnivores műhelybeszélgetés 2019.12.06. 14:48

Az Elmauer Institute (németországi székhelyű, kommunikációval, mediációval foglalkozó független szervezet) szervezésében és az EuroLargeCarnivores (Európai Nagyragadozók) LIFE projekt részeként Répáshután, október 21-22.-én, egy nagyragadozós konfliktuskezeléssel foglalkozó szakmai képzésen vettek kollégáink részt.

A program olyan érdekcsoportok képviselői (vadgazdálkodási, erdészeti, természetvédelemi szakemberek, a zöld civil szféra munkatársai, kutatók) számára és meghívásával került megrendezésre, akik napi munkavégzésük során rendszeresen találkoznak a nagyragadozók jelenlétéből adódó feszültségekkel. A tréning elsődleges célja a különböző nézőpontok megismerése, a szakmai kapcsolatok elmélyítése, és a konfliktusok hatékony kezelésére használható gyakorlati technikák elsajátítása volt. A képzést külföldi szakértő (Kai Elmeauer) közreműködésével hazai facilitátorok vezették le, majd a csoporttal közösen elemezték és értékelték tapasztalataikat.

Egy ’hőmérős játék’ (Glasl-féle) konfliktus-eszkalációs modell és egy stratégiaépítési (GROW) modell segítségével feltérképezésre került a résztvevők közötti (jelen esetben) nagyragadozós probléma-mélység, majd az ennek feloldását célzó ’hogyan’, azaz a kiindulási állapotból a kitűzött célhoz való eljutás lehetőségei, a felmerülő akadályok, s hogy a megoldást célzó elhatározásnak valójában mekkora jelentősége van.

Fény derült arra is, hogy a véleményeket formáló (kognitív) torzítások mennyire befolyásolják a helyes szemléletmódot, illetve hogy a problémamegoldás sorrendje – egy priorizációs mátrix használatával – hogyan segít a cél felé történő előrejutásban.

Továbbá, egy nagyszerű, kínai eredetű ’játék’, a tangram bevonásával kollégáink megláthatták, hogy a rész-egységek megfelelő összeillesztését követően hogyan állítható össze egy nagyragadozó-gazdálkodó érdekcsoport között feszülni látszó ellentét megoldás-csomagja.

Végül a műhelymunka eredményeinek kiértékelése és egy problémamegoldó stratégiai terv kidolgozásnak szükségessége és megvalósítása, mint a következő műhelytalálkozó célja, kerültek megfogalmazásra.

Bartha Attila
természetvédelmi őr