Előadás Ózd természeti értékeiről 2019.05.03. 11:21

A természet megismeréséről szólt a Fenntarthatósági Témahét Ózdon, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban.

A rendezvény alatt a témához kapcsolódó filmvetítések mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre tartott színes előadást a város diákjainak.

Magyarországon nem csak a nemzeti parkokban, védett területeken találhatók ritka növények és állatok, sokszor ezeken kívül is természeti kincsek sokasága él. Ózd határa ilyen értékes, ahol ötvennél több védett növény- és kétszázat meghaladó védett állatfaj fordul elő. Ezeket legtöbbször a helyi emberek sem ismerik, pedig csodájukra járhatnának. A sárga virágú tavaszi hérics akár a város címernövénye is lehetne, olyan tömegben fordul elő a települést övező dombokon.

Tavaszi hérics (Fotó: Bartha Csaba)

Lassan már elvirít, átadva helyét az erdei szellőrózsának, piros kígyószisznek és az orchideáknak. Tavasszal vehetjük legkönnyebben észre a nagyfejű csajkó nevű, mára megritkult bogarat, melynek akkora állománya van Ózd mellett, hogy még a kutatók figyelmét is felkeltette.

Nagyfejű csajkő (Fotó: Bartha Csaba)

A Debreceni Egyetemről jöttek ide a csajkó érdekes párválasztását, fejlett utódgondozását vizsgálni. A város térségében számos színpompás nappali lepke él, most repül például a kardoslepke, nagy rókalepke és a gyászlepke.

Róka lepke (Fotó: Bartha Csaba)

Rajtuk kívül bemutatásra kerültek a gyakoribb kétéltűek, hüllők és madarak, sőt a legújabban felbukkant hódról is szó esett. Az előadáson az élővilágot veszélyeztető tényezőkről, természeti tájainkat pusztító tevékenységekről is hallhattak. A diákok megismerhették a természetvédelmi őrök munkáját és a sok információ mellett a tanulók kérdései is megválaszolásra kerültek.

Köszönjük a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark meghívását és a gyerekek érdeklődését!