A természetvédelmi őrökről 2018.08.02. 13:39

Nemzetközi Természetvédelmi Őri Nap. Igen, ilyen is létezik. Nem régóta (2007), a Nemzetközi Természetvédelmi Őri Szövetség (IRF) kezdeményezésére minden év július utolsó napján ünneplik világszerte – és persze ezt sem mi találtuk ki. Azonban nem kifejezetten egy ’pozitív’ kicsengésű jeles nap ez. Azokról szól igazán, akik szolgálatellátás közben vagy azzal összefüggésben sérültek meg, vagy vesztették életüket. Persze nem csak a megemlékezésről és a múltról, hanem a jelenről, s a munkáról – amit a természeti értékek megóvása érdekében a természetvédelmi őrök nap, mint nap végeznek – is szól ez a nap.

De valójában kik is a természetvédelmi őrök, „magyarul” ranger (reindzsör)-ök?

Eredetileg Észak-Amerikában a vadőröket nevezték így, akik a rájuk bízott terület vadállományáért voltak felelősök, illetve a rendfenntartás és a katonaság bizonyos, esetenként speciális bevetési feladatokat végrehajtó alakulatait nevezték így.

Aztán az amerikai nemzeti parkok megalakulásával (a Yellowstone-nal kezdődően - 1872) lassan bekerült a köztudatba a mai „ranger”, azaz természetvédelmi őr fogalma is, s ha angolul elhangzik a szó, (ott…) mindenki tudja, arról az emberről van szó, aki a természeti értékek megóvására tette föl az életét.

S valóban az életét: nemzetközi szinten naponta több-tíz természetvédelmi őr veszti szolgálatellátás közben életét, elsősorban Afrikában. Ott némileg más viszonyok uralkodnak: nagy kaliberű, és/vagy igazi szuperfegyverekkel fölszerelt vadorzókkal (szó szerint) harcolnak és teszik kockára életüket a kollégák - a sokszor a havi megélhetésüket is alig biztosító fizetésért. Az ott egy nagyon más világ..


Rangerek a Kruger Nemzeti Parkban (forrás: thesouthafrican.com)


Hazánkban a helyzet ettől lényegesen különbözik. Itt a természetvédelmi őr egy (viszonylag) nyugodt társadalmi környezetben élve, jóval csekélyebb közvetlen veszélynek kitéve, és elsősorban nem-fegyveres jellegű szolgálatot ellátva végzi munkáját.

Igaz, ez a munka viszont nagy volumenű, mind egy-egy őr kolléga területének nagyságát, mind az ellátandó feladatok volumenét és változatosságát tekintve. Itt a botanika és zoológia mellett az őslénytan, geológia, hidrológia, erdő- és mezőgazdálkodás, de ugyanúgy a történelem, kultúrtörténet, irodalom, pedagógia és retorika, s a mundér okán a rendészeti feladatok és fegyveres szolgálat ellátása varázsolja a tevékenységeink körét egy végtelenül színes palettává.

S ez a paletta valójában maga a bennünket körülölelő Természet, melynek apró, de meghatározó és tevékeny, érte dolgozó részei a benne élő természetvédelmi őrök. Róluk, rólunk szól hát ez a nap – s rájuk emlékezünk.
Bartha Attila

természetvédelmi őr


Bartha Attila
természetvédelmi őr