A természetben való tartózkodás szabályai 2020.12.28. 16:50

Az ünnepi időszakban talán a szokásosnál is többen töltik idejüket a szabadban, aki pedig teheti, a ködös, borongós medencéket maga mögött hagyva magaslatainkon keres havat, vagy épp némi napsütést.


Ez érthető, és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is azt ajánlja mindenkinek, hogy töltsön minél több időt egészséges környezetben, mozgással, túrázással, kirándulással – mindezt természetesen a védett természeti területeken elvárható viselkedési szabályok betartásával.

Ilyen szabályok:

  • Kirándulásaik során a kijelölt túraútvonalakat használják.
  • Kérjük, segítsenek a természet tisztaságának megőrzésében, a kirándulás közben keletkezett hulladékot vigyék haza, vagy a kihelyezett tározókban helyezzék el.
  • Védett területreken ne gyűjtsenek ásványokat, kőzeteket, növényeket, vagy állatokat.
  • Tilos a védett növényfajok egyedeinek veszélyeztetése, engedély nélküli elpusztítása, károsítása, élőhelyeinek veszélyeztetése, károsítása.
  • Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.
  • Kutyát az élővilág biztonságának védelme érdekében kérjük, hogy csak pórázon vezessenek.
  • Tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújtsanak, de előtte tájékozódjanak az esetleges tűzgyújtási tilalomról.

A különböző jármódok speciális szabályairól, a jogszabályi háttérről bővebben itt olvashatnak: https://www.bnpi.hu/hu/viselkedesi-kisokos

Ezeken túl kérjük tartsák szem előtt a koronavírus elleni védekezés és a megelőzés szabályait is: igyekezzenek kerülni azokat a helyeket, amelyet túl sokan választottak, ha pedig mégsem sikerült elkerülni a tömeget, feltétlenül tartsák be a közterületekre ajánlott másfél méteres távolságot. Tömegben még szabadban is indokolt a maszk viselése.

Amennyiben az időjárás engedi, javasoljuk tanösvényeink felkeresését: https://www.bnpi.hu/hu/turak