A tavasz első hírnökei 2019.03.11. 09:27

A tavasz első hírnökei a Tarna-Lázbérc Természetvédelmi tájegységben már előbújtak rejtekükből. Az idei február változatos, de az átlagnál melegebb időjárású volt, amit több megdőlt hazai melegrekord is jelzett.

A hőmérséklet emelkedés és a napsütés hatására már a hónap első napjaiban megjelentek a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet meredek, déli hegyoldalaiban a sütkérező fali gyíkok. Ezek az Európában honos, nálunk védett hüllők településeken, vasutak mentén is élnek, s nem ritkán már korábban, januárban előcsalogatják őket az első napsugarak telelőhelyeikről.

Bár február elején még hó borította az északi lejtőket, mégis megszólaltak a bükkösökbe visszatérő kék galambok és elkezdtek dobolni a harkályok. Egy ilyen téli erdőben, Domaházánál február 12-én már fészkén ülő, tojásain kotló hollót sikerült megfigyelnünk.

Alig egy héttel később, a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben, Dédestapolcsánynál egy egzotikus külsejű állattal találkoztak a természetvédelmi őrök: a reggeli fagy múltával már az első foltos szalamandra is előmerészkedett téli szállásáról.

Az év kétéltűje akkor még csak táplálék után nézhetett, hiszen szaporodási időszaka március végén kezdődik. Párzáskor, vagy a szalamandra lárvák nyár eleji születésekor az üde gyertyános-bükkösökben, szurdokerdőkben, erdei kisvizek, források, patakok mentén gyakrabban kerül majd szem elé.

Február második felében megjelentek az imágóként áttelelő nagy rókalepkék. Sütkérező egyedeik kissé megkopottak a nyári nemzedékhez képest, ami az átélt viszontagságok miatt nem csoda. Ennek a természetvédelmi oltalomban részesülő lepkének stabil állományai csak a középhegységi erdős területeken élnek, de jó repülőként vándor példányai mindenfelé megjelenhetnek az országban.

A hónap utolsó napjaiban, mire a vörösbegyek, fekete rigók strófái felcsendültek, a szokatlanul meleg időnek köszönhetően a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben kinyíltak az első leánykökörcsinek.


És ezzel valóban megjött a tavasz!