A ragadozók okozta károk megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a nemzeti park igazgatóság 2021.06.28. 08:47

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintett területeken gazdálkodók figyelmét felhívja a ragadozókkal kapcsolatos megelőző óvintézkedések megtételére. Ilyen a ragadozók tartós távoltartására alkalmas, megfelelően kiépített 6 soros villanypásztor telepítése, juhász, illetve őrző-védő pásztorkutya alkalmazása.

A Bükki- és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóság 2020-as évre vonatkozó jelentései alapján a hazai állandó farkas-állomány jelenleg maximum 60-70 egyedet számlálhat. Tehát egy kifejezetten kis egyedszámú, lokálisan előforduló, hazánkban őshonos fajról van szó. A farkas fokozottan védett státuszának változtatása nincs napirenden, vadászhatóvá tételét az Európai Unió szabályozása, az élőhelyvédelmi irányelv sem teszi lehetővé.

Az esetleges károkozással kapcsolatban a megelőzés, kárcsökkentés módszereit, lehetőségeit szükséges körbejárni. Az érintett ingatlan tulajdonosa, használója a tőle elvárható módon és mértékben köteles védekezni a védett állatok, így a farkas kártétele ellen is. Amennyiben az állattartó igazolni tudja, hogy farkas által okozott káresemény következett be a megelőző intézkedések ellenére, kérheti az érintett nemzeti park igazgatóság, illetve a területileg illetékes természetvédelmi hatóság segítségét. Az igazgatóság elsősorban szakmai tanácsadással, illetve a beérkező igények és a lehetőségek függvényében villanypásztor-rendszer átadásával és őshonos őrzőkutyák kihelyezésével tud segíteni, amire számos példa van. A gazdálkodó a hatóság felé riasztási kérelemmel élhet.