A hód megjelenése a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén 2019.12.11. 07:48

A hód megjelenésével kapcsolatos első megfigyelések a BNP Igazgatóság 7/2. őrkerületén belül 2011-ben voltak a Sajó folyó Sajóvelezd és Vadna közötti szakaszán. Akkor még csak a Sajóba torkolló Bán-patak partján jelentek meg, de a torkolattól 2-300 méternél feljebb nem merészkedtek.

2017 tavaszán hód rágásra utaló jeleket találtunk a Lázbérci-víztározó alvízcsatornáján, majd néhány hónappal később a víztározó dédestapolcsányi iszapülepítő medencéjénél. A medence oldalába kotorékot is ástak és több hónapon keresztül rendszerese megmutatták magukat a korán kelő kirándulóknak. A tározó vízszintjének emelkedése miatt az iszapülepítő medencénél lévő kotorék víz alá került és az ott élő hódok elköltöztek. Ezzel párhuzamosan, a Lázbérci víztározó alvízcsatornáján és a Bán-patakon egyre több kisebb gát épült, majd 2018 második felében elkészült egy nagyobb gát a vízmű dekantáló medencéinek kifolyásánál. Ezt a gátat a zajló jég és a csapadék miatt megnövekedett vízmennyiség többször elmosta. Ennek ellenére a hódok kitartottak és a gáttól feljebb várat építettek, amiben az észlelt nyomok alapján az idei évben kölyköt is neveltek.

A hódok életmódjának nyomait az alvízcsatorna és a Bán-patak mintegy 300 méteres part menti szakasza őrzi. A gát építéséhez és a táplálkozásukhoz szükséges faanyag erről a részről származik. Megfigyeltük, hogy a különböző fafajokat más-más módon preferálják. Tápláléknak és építőanyagnak egyértelműen a nyárakat részesítik előnyben, amit a füzek követnek. Legfrissebb megfigyelésünk szerint, ha a közelben nem áll rendelkezésre nyár vagy fűz, akkor megfelel számukra a fehér akác is. Az akácot egyaránt használják táplálék gyanánt és építőanyagnak is.

Sajátos életmódjukhoz hozzá tartozik élőhelyük átalakítása, ami konfliktusok forrása is lehet. Megfelelő hozzáállás és a felek között fennálló partneri viszony mellett ezek a konfliktusok elkerülhetőek, illetve kezelhetőek. Erre kiváló példa volt az ÉRV Zrt. szakembereinek és a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának Tarna-Lázbérc tájegységben szolgálatot teljesítő természetvédelmi őreinek közös munkája, melynek során sikerült egy olyan megoldást találni a felmerült problémákra, ami lehetővé tette a békés együttélést a hódokkal az árvízi vészhelyzet elhárítása során, illetve az ivóvízellátás zavartalan biztosítását.

Fotók: Baráth Zoltán Zsolt és Bartha Csaba

Baráth Zoltán Zsolt
természetvédelmi őr