A Bükk-fennsík felfedezése két keréken, vezetett túrán 2021.07.20. 16:27

A Bükk kiváló adottságokkal rendelkezik egy- vagy többnapos kerékpártúrák lebonyolítására, kis forgalmú közútjainak és erdei kerékpáros úthálózatának köszönhetően. A magasbban fekvő fennsíki területen leginkább a terepkerékpárral történő bejárás javasolt, miközben a főbb átvezető utak túrakerékpárral is jól járhatóak, ám a kezdeti több száz méternyi szintkülönbség sokak számára megterhelő lehet. A vezetett kerékpártúrákon tavaly ősztől lehetőségünk van elektromos rásegítésű kerékpárok használatára, melyek segítségével a kis létszámú csapatokban az erőnléti különbségek csökkennek, nagy területet tudunk bejárni és egyre többeknek nyílik lehetősége a hegység értékes élőhelyeinek, tájképi értékeinek megismerésére.

A túraútvonalak közül - melyek mindegyike hasonló élmény - most a Bél-kői kört járjuk be. A Szalajka-völgy hűvösében reggel még alig van forgalom, ahogy a patak mentén ismerkedünk az e-bike -okkal. A pisztrángtelep mellett elhaladva először a Szikla-forrásnál álunk meg, ahol a forrásbarlangból kizúduló tiszta karsztvíz kis tóvá duzzad, mielőtt a patakba folyik. A tavacskákban sebes pisztzrángokat is felfedezhetünk. Nem sokkal felette meglátjuk a híres Fátyol-vízesés mészkőből épülő teraszait. Szerencsére elég nagy a vízhozam ahhoz, hogy teljes pompájában megmutassa magát.

Néhány perc múlva már a Szalajka-patak forrásánál állunk, ahol a felszín alatti barlangjáratból kilép, hogy hamarosan itt is egy nagyobb, zöldes színű állóvízzé duzzadjon. Idő közben megérkezik az erdei vasút mai első járata a Gloriette-tisztáson lévő végállomásához, így kezd benépesülni a tó partja is. A tavat megkerülve már jól járható földúton folytatjuk utunkat ki a völgyből, a Katonasírok felé, magunk mögött hagyva a kirándulókat.

Hamarosan elérjük a Kelemen-széke alatti nyerget, ahol egy kicsit megpihenünk. A Bükkben számos világháborús katosnasír található, közülük talán az itteni a legismertebb, köszönhetően annak, hogy az itt elesett egyik német katona neve ismert, köszönhetően a nála megtalált iratoknak: Horst Osterburg őrvezető.