300 csemetét ültettek a klímaváltozás ellensúlyozásaképp 2019.11.09. 00:00

’Fogadj örökbe egy csemetét!’ – áll a felhívás egy kalandtúrákat szervező utazási iroda honlapján. Az utasok által 2019 során gyűjtött felajánlásokból a mai napon 300 csemetét ültettek el a Békatutaj Egyesület aktivistái Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított, Natura 2000 területen. Az akció célja az utazásokból eredő környezetterhelés hatásának ellensúlyozása és a terület biológiai és táji sokféleségének a fenntartása, fejlesztése.

A Békatutaj az első magyarországi utazási iroda, aki utasai számára lehetőséget kínál, hogy az utazás során kibocsátott üvegházhatású gázokat facsemete ültetésével kompenzálják. A koncepció szerint az utazások által generált szén-dioxid kibocsátást a gyepes, bozótos területre elültetett fák 20 év alatt megkötik, így egyes utazások karbon-semlegessé válnak. A Békatutaj bármely utasa dönthet úgy, hogy anyagilag támogatja a fásítási akciót, így nullázva le a saját utazásának klímaváltozásra gyakorolt hatását.

A szén-dioxid megkötését célzó akcióra szánt forrás nem egy nehezen követhető külföldi alapítvány számlájára érkezik, és az akció nem egy távoli országban valósul meg, hanem itt Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen. Az akció jól dokumentált, a fák telepítését is a Békatutaj utasai és túravezetői végzik. Az itt megvalósuló erdőt bárki bármikor meglátogathatja.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke elmondta: „Az egész akcióban a legnehezebb feladat a fásításra alkalmas terület előteremtése volt. Szerencsére a Bükki Nemzeti Park szakemberei tárt karokkal fogadták a megkeresésünket és tudtak olyan területet kijelölni, ami megfelel a céljainknak. „Bízunk benne, hogy az együttműködésünk hosszú távon is gyümölcsöző lesz, és másoknak is jó példát mutat.”

Az akció szervezői a nemzeti park szakembereivel együttműködve a helyi ökoszisztémába jól illeszkedő, őshonos fafajokat választottak, így különféle tölgy, hárs, szil, kőris, és extenzív gyümölcsfajok indulhatnak növekedésnek a körülbelül fél hektárnyi védőkerítéssel elkerített területen. A hagyományteremtő akcióra minden évben sor kerül majd, a szervezők reményei szerint egyre nagyobb és nagyobb mértékben.