Transzbükki átkelés - Erőss Zsolt emléktúra 2020.12.30. 17:42

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett, a Bükköt észak-déli irányban átszelő első téli szakvezetés 2012-ben Nagyvisnyóról indult. Az akkori résztvevők között sokan vannak olyanok, akik az átélt élmények hatására azóta is rendszeresen visszajárnak és szintén sokan vannak, akik időközben csatlakoztak.

A 20-25 kilométeres téli túra során változatos nyomvonalakon – többször a látogatók számára csak ilyenkor bejárható fokozottan védett területeken - mutattuk be a Bükköt, a védett természeti értékeket és rejtett kincseket. A túra végállomása a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontja Felsőtárkányban, ahol az Erőss Zsolt hegymászó tiszteletére 2014-ben állított kopjafánál minden évben felidézzük hajdani védnökünk, a 2013-as transzbükki átkelés túravezetőjének emlékét.

A népszerű transzbükki átkelés hagyományát továbbra is fenn kívánjuk tartani. A 12. Transzbükki átkelés és a 8. Erőss Zsolt emléktúra időpontját meghatározni akkor tudjuk, ha az ország járványügyi helyzete oly mértékben javul, hogy a védelmi intézkedések lehetővé teszik a rendezvények, sportesemények megtartását.

Az alábbi képgyűjtemény segítségével felidézhető a korábbi átkelések hangulata, e hagyományos program lényege és különleges pillanatai.

A Tv Eger oldalán a korábbi évek során készült beszámolók is visszanézhetők: http://www.tveger.hu/tag/transzbukki-atkeles/

Addig is, amíg nem lehet szervezett keretek között a transzbükki átkelés élményét szakvezetéssel átélni, a téli táj szépségeinek megtekintését megfelelő időjárási körülmények esetén javasoljuk egyéni, családi kirándulások által a természetvédelmi és járványügyi szabályok betartásával. Túraútvonalakról, tanösvényekről információt találnak a BNPI honlapján, itt: https://www.bnpi.hu/hu/turak