14. Transzbükki Átkelés - Kollégáknak

2024.01.27.

Szeleta Park Látogatóközpont

1
14. Transzbükki Átkelés - Kollégáknak

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2024. január 27-én tizennegyedik alkalommal rendezi meg a „Transzbükki Átkelés” elnevezésű, 25 km-es terepi tanulmányútját, ezúttal Mályinka és Miskolc között átszelve a Bükköt. Hagyományos, egész napos szakvezetéses túránkon szabadon nem látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtünk, miközben a természetvédelem munkatársai és meghívott szakértők mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

A programot már számos különböző útvonalon teljesítettük, amely útvonalak logisztikai okokból időnként ismétlődnek, miközben törekszünk arra, hogy minden alkalommal valami újdonság is várja a visszajáró résztvevőket. Az idei túrán egy korábban még nem járt környéket mutatunk be, hiszen a Csondró-völgy, az Odvas-kő és a Kis-fennsík sziklavilágát vesszük célba. A teljes útvonal fele fokozottan védett területen halad. A kilátópontokról tiszta időben akár a Tátráig is el lehet látni, de barlangok mélyébe is betekintünk.

Az útvonal: Mályinka - Csondró-völgy - Odvas-kő - Látó-kövek - Szentléleki Pálos kolostorrom - Köpüs-kő - Aranylépcső - Csókás - Udvar-kő - Szeleta-zsomboly - Szeleta-barlang - Szeleta Park

18 óra körül érkezünk meg a BNPI legújabb látogatóközpontjába, a miskolci Szeleta Parkba ahol az „átkelőket” meleg vacsorával fogadjuk, valamint az itteni kiállítást is megtekinthetik.

Nehéz túra, remélhetőleg havas terepen, a 25 kilométeres táv megtétele közben 800 méternyi szintkülönbség leküzdésével. Az átkelés során nemcsak jelzett turistaúton, időnként extrém (meredek sziklás, saras) terepen is közlekedünk, ezért túratapasztalat, jó erőnlét és megfelelő túraöltözet szükséges! A részvétel saját felelősségre történik, amelyről a résztvevők indulás előtt nyilatkoznak.

Találkozó: 2023. január 27-én (szombaton), 7:50-kor, Mályinkán, a "Mályinka tűzoltószertár" nevű autóbusz megállónál (Ökoturisztikai Látogatóközpont, https://maps.app.goo.gl/duqAvNYGvisS8na78). A miskolci autóbuszpályaudvarról 6:00-kor indul helyi járat, kazincbarcikai vagy vadnai átszállással 7:18-kor érkezik. Egerből 6:30-kor indul busz, dédestapolcsányi átszállással 7:50-kor érkezik. Parkolni a Mályinkai Református Templom környékén, vagy a közeli utcákban lehet. A korán érkezők számára a 300 méternyire lévő "Sanyi Kocsma/Kedvenc ABC/nemzeti dohánybolt" 6:30-tól nyitva tart (https://maps.app.goo.gl/yJVo2nQQLQNzZdeU6)!

A Mályinkán parkoló autók sofőrjeit 20 óra után kisbusszal vissza tudjuk juttatni a kiindulási helyre. Ugyanakkor a miskolci Szeleta Parknál is lehet autóval parkolni, innen reggel 7:00-kor indulunk kisbusszal Mályinkára. A szállítás csak korlátozott létszámmal vehető igénybe, ezért a jelentkezésnél kérjük, hogy a megjegyzés rovatban jelezzék ezirányú igényüket. (Reggel vagy este, hány fő.)

Részvételi díj: 4700 Ft/fő (önköltséges ár)

Jelentkezés: A részvételi díj befizetésével, kizárólag az alább megjelenő online regisztrációs felület segítségével, egyénileg, legkésőbb január 25-ig. A létszámkorlát 50 fő, a betöltése a befizetés sorrendjében történik.

Az időjárási körülményekhez igazodva az útvonal módosítására lehet szükség. Indulás előtt a regisztráltakat e-mailben tájékoztatjuk a további részletekről.

Ézsöl Tibor
természetvédelmi őr
Barta Zsolt
tájegységvezető