Folyóparti élővilág egykor és most (Riverside Wildlife Once and Today)

Program: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

Projekt kódja: SKHU/1902/1.1/037

Projekt címe: Folyóparti élővilág egykor és napjainkban

Projekt acronym: RiWild

Projekt időtartam: 2020. november 1. – 2023. március 31.

Vezető kedvezményezett: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Partner kedvezményezett: Obec Kravany nad Dunajom (Szlovákia)

Projekt teljes költségvetése: 991 979,00 €
BNPI teljes költségvetése: 460 313,00 €
ebből EU-s támogatás (ERFA): 391 266,05 €

Projekt honlap: https://www.skhu.eu

A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében a RiWild (Riverside Wildlife Once and Today) azonosítójú INTERREG V-A projekt révén a két ország közötti Duna-Ipoly folyók mentén a szelíd turizmus vonzerejének növelése a cél, amely egyúttal a szlovák magyar, határon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturizmusának fellendítését is szolgálja.

A kulturális és természeti örökség megőrző bemutatásával és összekapcsolásával egy határon átnyúló északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítése valósítható meg. A térség egyik kitörési pontja gazdag örökségének ápolása és közkincsé tétele, a helybélieknek és a szlovák-magyar turistáknak egyaránt, generációkat átívelve.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület (BNPI kezelésben) és Karva közös turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése és a két attrakciót tematikusan összekötő vízi élővilág bemutatása mindkét partner infrastrukturális fejlesztése során szinergiát eredményez. Amíg Ipolytarnóc elsősorban a Miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti élővilágának színesebb bemutatását, addig Karva a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben. Ipolytarnócon a fejlesztés zöme az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérésére, 3 dimenziós lézerszkennelésére és az ősvilág tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény 2. védőcsarnokának térségében. Jelen fejlesztéssel egy olyan kerékpáros útvonal kerül kijelölésre és mobil applikációban történő rögzítésre, amely az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszán található Karvát az Ipolytarnóci Ősmaradványokkal köti össze.

„A projekt az Interreg V-A Szlovák-Magyar Együttműködési Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.”

A program weboldala az alábbi linken érhető el.

https://www.skhu.eu


RELATED