Rónabánya - Szilvás-kői tanösvény

Hossz: 2,16 km

Kérjük görgess

Állomások száma

12

Jelzés

sárga háromszög

Megközelíthetőség

Rónabánya szélső házaitól indul a sárga háromszög jelzésű turistaút, a tulajdonképpeni tanösvény.

Bemutatás

A Medves fennsíkjától közvetlenül délre mintegy 1,3 km hosszú gerincként terül el a Szilvás-kő bazalttömege. A hegyen a bazaltos kőzetekre jellemző felszínformák széles tárháza tanulmányozható. Sajátos formakincsét az alábányászottság hatására keletkezett mély hasadékok jelentik.

A Rónabányáról könnyen megközelíthető Szilvás-kői tanösvény a sárga és sárga háromszög jelzésű turistautakkal azonos nyomvonalon halad. A bazaltsapkás hegytetőn lévő mély hasadékok, beszakadások (amelyek a mélyművelésű szénbányászat következtében, a bányatárók beszakadása nyomán jöttek létre) és a kőfejtők miatt a terület csak a jelzett turistautakon járható. A tanösvényről és turistaútról ne térjünk le.

Az útvonal érinti a Gusztáv-táró bejáratát (a Szilvás-kő alatt lévő széntelepet 1912-1919 között és 1957-1966 között fejtették le), a Bagó-kő kőfejtőjét (itt a miocén korú agyagos homok és az erodált felszínére ömlő bazalt érintkezése és egy vető tanulmányozható), a hideg mikroklímájú, szétnyíló hasadékokat (álbarlangokat) és egy feltárást, amelyben oszlopos, illetve pados-lemezes elválású bazalt tanulmányozható

Tájékoztató kiadvány, irodalom

  • Fancsik János (szerk.): Nógrád megye természeti értékei. Salgótarján, 1989. (Szerzők: Fancsik János, Kollár József, Márton Ferenc)
  • Judik Béla (szerk.): Természetvédelmi tanösvények és bemutatóhelyek a Karancs�Medves Tájvédelmi Körzet területén. Salgótarján, 2004 (Írták: Judik Béla, Lantos István, Prakfalvi Péter, Stoszek Krisztina, Szvircsek Ferenc)
Hossz: 2,16 km
Időtartam: 1:30:00
Burkolat minősége: Más: 100% (2,16 km)
Összes emelkedő: 163 m
Összes lejtő: 257 m

Bemutató tanösvény, Geológiai értékek, Ismeretanyag: tematikus geológiai, Ismeretközlés módszere: tájékoztatótáblás, Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet, Létesítő, kezelő: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Nehézség: túra jellegű, Novohrad-Nógrád Geopark, Nógrád, Típus: Helyismereti tanösvény, Vonalvezetés: körút Kapcsolódó