Téli túrák nemzeti parkjainkban - Újévi fatörzsbarlang túra a miocén ősvilágba határátlépőknek

2023.01.21. 10:00 - 13:00

Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület és bemutatóhely

1
Téli túrák nemzeti parkjainkban - Újévi fatörzsbarlang túra a miocén ősvilágba határátlépőknek

2023. január 21-én tematikus túrát indít a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujától a szlovák oldalon megbúvó mucsényi fatörzsbarlanghoz. A program része a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” című országos kampánynak.

Az eső áztatta időszakban is izgalmas családbarát programot ajánl az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az új év elején az egykori trópusokra invitál, ráadásul a kutyabarátok pórázon vezetett társaikkal együtt is csatlakozhatnak a határokon és évmilliókon átívelő kalandtúrára.

Egy 17 millió évvel ezelőtti szupervulkáni kitörés által eltemetett Ősvilági Pompeji szentélyébe vezet a katasztrófaturizmus eme különleges kirándulása. A tíz kilométeres, szakvezetéses túra keretében a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark szlovák oldalon megbúvó, különleges földtani objektum fatörzsbarlangjáig nyúló terület csodáit ismerhetik meg az érdeklődők.

Sőt, még ennél sokkal többet is, mert a szakvezetéses túrától függetlenül egyéb programokhoz is kapcsolódnak. A látogatók kandalló mellett pihenhetnek meg, melengethetik a miocén erdő didergő ősállatait és a bükkábrányi fákat, az Ősfenyő Belépő fogadóépületben digitális terepasztalon domborzatot formálhatnak, interaktív kiállításon ismerhetik meg a Kárpát-medence születését, érintőfalon hozhatják mozgásba az animált régmúltat és szimulációs négydimenziós időutazáson élhetik át a vulkánkitörést megelőző pillanatokat.

A sokféle programlehetőség nem csupán a bátraknak szól, alkalmat ad azoknak is egy fél napos kiruccanásra, akik nem vállalkoznak a kalandtúrára, vagy túrázó hozzátartozóit a látogatóközpontnál várják. Az előző fatörzsbarlangos téli tematikus túra beszámolója itt érhető el.

Időpont: 2023. január 21.
Találkozó az Ősfenyő Belépő fogadóépületben 10 órakor.
A túra időtartama kb. 3 óra, a program várható vége 13 óra.

A programhoz előre be kell jelentkezni. A regisztrációhoz kérjük, hogy az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre, "Fatörzsbarlang túra regisztráció" tárgy megjelöléssel, név és mobil szám megadásával jelentkezzenek be.

Útvonal: 10 km-es, 350 m szintkülönbségű, közepesen nehéz terepviszonyú túra az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől a szlovák oldali mucsinyi fatörzsbarlangig erdei ösvényeket követve, majd a határsáv érintésével vissza vezet.

Az elmúlt napok esőzései miatt a terepi viszonyok nehezebbekké váltak, a talaj teljesen felázott! A megfelelő ruházat és vízálló terepi lábbeli viselése, esetleg túrabot használata ajánlottá vált. A fatörzsbarlanghoz levezető keskeny ösvény a rendkívül csapadékos időjárás miatt csúszásveszélyessé vált, korlát nélküli. 10 év alattiaknak a részvétel nem ajánlott. Maga az üreg omlásveszélyes, csak kívülről tekinthető meg. A túravezető javaslatait érdemes betartani.

Részvételi díj: 3 000 Ft/fő, helyben fizetendő.

Programvezető: Bagyinszky Ádám

Kapcsolódó