Transzbükki Átkelés 11/B

2020.02.08.

1
Transzbükki Átkelés 11/B

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 8-án - a lemaradók számára - idén is megismételjük a januári Transzbükki Átkelést, az eredeti kiírásban szereplő részletek megtartásával.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2020-ban tizenegyedik alkalommal rendezi meg a „Transzbükki átkelés” elnevezésű, közel 20 km-es terepi tanulmányútját, Nagyvisnyó és Felsőtárkány között átkelve a Bükk-fennsíkon. Hagyományos, egész napos szakvezetéses túrán több szabadon nem látogatható, fokozottan védett területet is útba ejtünk, ahol természetvédelem munkatársai mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

A túra során a látogatóktól elzárt, fokozottan védett erdőrezervátumon át a Leány-völgyben kapaszkodunk fel a Bükk-fennsíkra, ahol útba ejtjük az Olasz-kaput (frissítőpont forró teával, kávéval, lilahagymás zsíros kenyérrel), az Őserdőt (ahol átsétálunk az erdőrezervátum magterületén) és a Pes-kőt. Innen a Kövek vonulatát magába foglaló szintén fokozottan védett területen, „úttalan utakon” leereszkedünk a Déli-Bükkbe, a Jómarci-tetőről a Vöröskő-völgybe a Stimecz-házhoz. A második frissítőponttól az erdei kisvasúton vonatozunk be Felsőtárkányba.

18.00 órára érkezünk meg a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol az Erőss Zsolt tiszteletére állított kopjafánál megemlékezést tartunk a neves hegymászóról, aki társával, Kiss Péterrel a Himalájában a Kancsendzönga megmászása közben életét vesztette. Erőss Zsolt 2013-ban a transzbükki átkelés tiszteletbeli túravezetője volt.

A megemlékezést követően az „átkelőket” meleg vacsorával és finom italokkal fogadjuk a látogatóközpontban.

Találkozó: 2019. február 8-án (szombaton) Nagyvisnyón, 7.45-kor a Május 1 út - Ifjúsági út kereszteződésében (https://goo.gl/maps/nrTEBcPZfJuFvARW9) Az egri buszpályaudvarról 6:45 -kor indul helyközi járat Nagyvisnyóra.

Az átkelés során nem csak jelzett turistaúton, hanem nehéz, extrém terepen (meredek sziklás, kőgörgeteges hegyoldalakon) is közlekedünk, ezért jó erőnlét és megfelelő túraöltözet szükséges!


Részvételi díj: 5000 Ft/fő

Jelentkezés: A részvételi díj befizetésével, kizárólag a lentebb megjelenő online regisztrációs felület segítségével.

A részvétel feltétele a személyre szóló biztosítás megkötése, amelynek költségét a részvételi díj fedezi. Ennek megkötéséhez jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kérjük adja meg a következő adatokat, amelyeket a BNPI adatvédelmi szabályzata szerint kezelünk:

  • Név
  • Lakcím
  • Születési hely, idő
  • Anyja neve
  • Személyi igazolvány száma

Létszámkorlát: 50 fő.

Lemondás: Írásban, a kozmaa@bnpi.hu e-mail címre küldött levélben. A részvételi díjat lemondás esetén legkésőbb február 3-ig tudjuk visszatéríteni.

A túra nyomvonala:

VIDEÓK:

Transzbükki átkelés Erőss ZsolttalFÉNYKÉPEK:

Baráz  Csaba
Baráz Csaba
oktatási referens
Kozma Attila
Kozma Attila
oktatási referens
Bartha Attila
természetvédelmi területfelügyelő
2020.02.08.

Vásárolja meg jegyét online!

2020.02.08. Transzbükki Átkelés 11/B
Transzbükki Átkelés túrajegy
5 000 Ft/fő
Betelt