Merkúr-átvonulás megfigyelése november 11-én Egerből

1

November 11-én Merkúr-átvonulást (a Merkúr bolygó Nap előtti átvonulása) figyelhetünk meg hazánk teljes területéről derült idő esetén. Az esemény alkalmával távcsöves bemutatót tartunk november 11-én 13:00-tól az egri Dobó téren. A legközelebbi hasonló eseményre 12 évet várnunk kell.

November 11-én Merkúr-átvonulást figyelhetünk meg hazánk teljes területéről. A jelenséget a Merkúr csekély látszó mérete miatt szabad szemmel nem lehet megfigyelni, csak biztonságos napszűrővel ellátott, legalább 10x-es nagyítású távcsővel.

A Merkúr belépése a napkorong elé. Forrás: www.mcse.hu

Az év leginkább várt csillagászati eseménye a november 11-én, hétfőn zajló Merkúr-átvonulás. A látványosság kora délután kezdődik, és napnyugtakor még tart, azaz közel hat órán át lesz megfigyelhető a Merkúr korongja a Nap előtt. A bolygó szabad szemmel nem lesz látható, de tízszeres nagyítással már észrevehető. A jelenséget a Merkúr csekély látszó mérete miatt szabad szemmel nem lehet megfigyelni, csak biztonságos napszűrővel ellátott, legalább 10x-es nagyítású távcsővel

A jelenség alkalmából 2019. november 11-én 13:00-15:00 között távcsöves megfigyelést tartunk a Dobó téren (Eger) a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja és az Egri Csillagászok segítségével.

További információ ITT olvasható a tavcso.com oldalán.

Az eseményen való részvétel ingyenes!

Figyelem! Az esemény bemutatása borult idő esetén elmarad!

Információ: Novák Richárd, novakr@bnpi.hu