Európai Geoparkok Hete az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál Pünkösd Hétfőn is

2020.05.26. 09:00 - 2020.06.02. 14:00

1
Európai Geoparkok Hete az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál Pünkösd Hétfőn is

A 20 éves Európai Geoparkok Hálózata jubileumi eseménysorozattal emlékezik meg öreg kontinensünk földtani örökségéről, melyhez az Ipolytarnóci Ősmaradványok is csatlakoznak. Habár a Covid-19 óvintézkedések miatt beltéri programjaink elmaradnak, ám a szabadtéri rendezvények kedvéért is érdemes a területre jönni.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja Miocén Parkunk, ahol vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai, a geológiai feltárások mentén pedig a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.
A rendkívüli nyitvatartásos június 1-i hétfőn egész Európában Vulkánnapot tartanak, melynek tradíciója van az Ősmaradványoknál. Ebben az évben a geológiai tanösvényi vezetett túrák szorítkoznak a vulkanizmus részletezésére, sajnos a zárt térben tradicionálisan megtartott vulkánshow a járványügyi előírások miatt most elmarad. (A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével, Harangi Szabolcs professzor vezérletével egy miniatűr vulkán is kitörésre készült volna. A Vulkánshow interaktív programjának eredeti plakátja. A múlt évi beszámoló linkje. )

Helyette eme Pünkösd hétfőn, 11 órai kezdettel egy tematikus, szabadtéri vulkántúra indul a fogadóépülettől.

Kapcsolódó