Egri Temészetismereti Estek: Természetvédelem és mezőgazdaság (Konfliktusok és megoldási lehetőségek)

2018.12.11. 17:00 - 18:30

1
Egri Temészetismereti Estek: Természetvédelem és mezőgazdaság (Konfliktusok és megoldási lehetőségek)
Hazánk területének közel kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll, így természeti értékeinek megőrzése jelentős részben a mezőgazdasági földhasználattól függ. A pusztai füves élőhelyeink állapota, vagy az életüket részben a szántóföldi környezetben leélő madárfajaink állománya nem függetleníthető a területen folytatott gazdálkodási tevékenységtől.


A mezőgazdálkodás mindennapjaiban alkalmazott módszerek azonban úgy tűnik, nem kedveznek a természeti értékek hosszú távú fenntartásának. Bizonyos, hogy a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése összefüggésben áll a mezőgazdasági élőhelyek táji léptékű változásával. Ezt támasztják alá a közelmúltban nyilvánosságra került tanulmányok, vizsgálatok – és a józan tapasztalat is. A mezőgazdaság és a természetvédelem azonban nem kötelezően egymás ellentétei: egy kíméletesebb, fenntarthatóbb gazdálkodás kialakításával és elterjesztésével lenne lehetőség a problémák kezelésére.

Hogyan hat a mezőgazdasági tevékenység a természeti sokféleségre? Mik a változások fő hajtóerői és indikátorai? Közös-e a Közös Agrárpolitika? Ezekre a kérdésekre próbálunk válaszokat keresni az előadásban és az azt követő beszélgetés során.

Fotó: Lóránt MiklósKikaszált réti fülesbagoly fészek (Fotó: Lóránt Miklós)


Fotó_Gergely_JózsefDürgő túzokakkakas (Fotó: Gergely József)


Előadó: Králl Attila (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Élőhely- és Területvédelmi Csoport),
Időpont: 2018. december 11. (kedd) 17:00,
Helyszín: Eger, Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pár Könyvtár (Líceum, Eszterházy tér 1.).

Az év utolsó természetvédelmi témájú előadását megnyitja: Dudás György (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság), Szitta Tamás (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület).


Fotó: Lóránt MiklósLevegyszerezett túzok élőhely (Fotó: Lóránt Miklós)


Az „Egri Természetismereti Estek” programsorozat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület közös szervezésében valósult meg az idei évben. Az előadásokon csaknem 1000 természetkedvelő érdeklődőt sikerült bevonnunk az ismeretterjesztő - néhol szakmaibb témákba. Minden előadó részvételét ezúton is köszönjük!


Honlapjaink:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: www.bnpi.hu,
Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoport: www.mme.hu/bukki_helyi_csoport,
Eszterházy Károly Egyetem: www.uni-eszterhazy.hu,
Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület: www.kaptarko.hu,
Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár: www. konyvtar.uni-eszterhazy.hu.


2018.12.11. 17:00 - 18:30

Kapcsolódó