E-bike túra a Bükk-Fennsíkra: Bél-Kői Kör

2021.09.17. 09:30 - 17:00

7
e-bike túra, Bélkői kör, Bükk fennsík, Bükki Nemzeti Park

Májustól októberig hetente szervezünk szakvezetett E-bike túrákat a Bükk-fennsíkra. Túráinkat úgy állítottuk össze, hogy a résztvevők láthassák azokat a természeti értékeket, élőhelyeket, amelyek a Bükki Nemzeti Park kiemelt értékei között tartunk számon.

ÚTVONAL

Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönző - Fátyol-vízesés - Szalajka-forrás - Katonasírok - Gyári-tó (Bélapátfalva) - Apátság - Bél-kői tanösvény - Bél-kő-nyak - Őr-kő - Olasz-kapu - Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönző

TÚRALEÍRÁS

Az E-bike használat megismerése után a kerékpárosokkal a Szalajka-völgyön végighaladunk, a pisztrángos telepet és a Szikla-forrást elhagyva elérjük a látványos Fátyol-vízesést, amelyet a Szalajka-patak épített lépcsőzetesre. Utána a Gloriette-tisztás látványa fogad, majd a Szalajka-patak forrása. A karsztforrás vízhozama az időjárás függvényében szélsőséges értékek között változik, de vize mindig tiszta, iható. Megkerülve a „tengerszemet” emelkedőn visz tovább utunk. A Kék jelzésű kerékpárúton négyes útelágazója (Katonasírok) után legurulunk a Bélapátfalvához tartozó üdülőtelepre a Lak-völgyi tóhoz, a Szomjas Csuka étteremnél pihenőt tartunk. Innen újra aszfalton megyünk a települést a hegy felől elkerülve a Ciszter Apátságig. A román-kori templom melletti forrás az utolsó vízvételi lehetőség. Rövid megálló után a Bél-kőre vezető egyenletesen emelkedő aszfaltos úton, majd tovább emelkedő erdészeti földúton haladunk a Bél-kő csúcsa felé (A kilátó ponthoz már gyalog tesszük meg a hátralévő 80 métert). A panoráma kárpótol majd a fáradságért. Különleges látvány a felhagyott kőfejtő bányaudvara, a hegy alatt húzódó települések és a távoli dombok, hegyek látványa. Tiszta időben a Magas-Tátra is látszik. Következő állomásunk, az Őr-kő szintén gyalogosan közelíthető meg, ahonnét déli irányba nyílik fantasztikus kilátás. Továbbindulva bükkös erdőkön vezet keresztül erősen köves, de járható utunk, majd elérjük a Bükk-fennsík hegyi rétjeit. Utunk itt becsatlakozik az aszfaltozott erdészeti útba és balra fordulva meglátjuk az Olasz-kapu sziklaszorost. Miután a sziklák között áthaladtunk szinte már nem is kell tekernünk a kerékpárt, mert onnan már végig legurulunk vissza a Szalajka-völgybe.INFORMÁCIÓK

A túra nehézsége: nehéz - Táv: 40 km (Bánkút érintésével 46 km), 80% aszfalt, 20% erdészeti földút. Az útvonal legmagasabb pontja 914m-en, a legalacsonyabb 362 m-en.

Időjárási és terep viszonyok változásából kifolyólag a túra útvonal változás jogát fenntartjuk.

Találkozó helye: Szalajka-völgy, Kerékpárkölcsönző (www.kerekparkolcsonzo.hu)

9:30-tól: érkezés, kerékpárok átvétele, ismerkedés az e-bike használatával

9:50: túra indulás, várható visszaérkezés az indulási helyre.17:00-ig


RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

  • Betöltött 14. életév;
  • A kerékpáros KRESZ szabályainak betartása;
  • Megfelelő kerékpározási tapasztalat, biztos kerékpár kezelés terepen is;
  • Jó egészségi állapot;
  • Visszaigazolt online foglalás (online foglalási határidő a meghirdetett túra dátumot megelőző nap 16:00-ig)
  • Minimum 6 fő jelentkező.
  • Kerékpáros szakvezetési jegy és a túraindulás helyszínén a kerékpárbérleti díj megfizetése

FIGYELEM!

  • Az online kerékpáros szakvezetési jegy (6000 Ft) váltással a választott méretű e-bike foglalást is megkapja. Ezért kérjük, nyomtassa ki a túrajegyet, azzal jelentkezzen a túra előtt a Kerékpárkölcsönzőnél. Az E-bike bérleti díját (6000 Ft) induláskor a Kerékpárkölcsönzőnél a helyszínen külön kell fizetni.
  • Kerékpáros szakvezetési jegy vásárlási lehetőség a túrát megelőző nap 16:00-ig!
  • A túra során a csoport együtt mozog, nincs mód a csoporttól való különválásra! Kérjük, hozzon magával elegendő innivalót, kényelmes ruházatot. Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő könnyű ruházat, széldzseki (a Bükk-fennsíkon rendszerint hűvösebb az időjárás).


A kerékpártúrákon minden résztvevő saját felelősségére vesz részt!

A túrán kerékpáros sisak viselete kötelező! Kérés esetén sisakot tudunk biztosítani, de a járványügyi helyzet miatt a saját kerékpáros sisak ajánlott.

Adatvédelem: A túrán fényképfelvételek készülhetnek, melyeknek az Igazgatóság és a kölcsönző saját facebook és honlap oldalain, kiadványaiban való felhasználásához a résztvevők hozzájárulnak.

Baczur János
ökoturisztikai szakreferens
2021.09.17. 09:30 - 17:00