Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség (Slovak-Hungarian GeoTouristic Partnership) SKHU/1902/4.1/038


Projekt kódja: SKHU/1902/4.1/038

Projekt időtartam: 2020. december 1. – 2022. március 31.

Vezető kedvezményezett: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Partner kedvezményezett: Mesto Fiľakovo (Szlovákia)

Összköltségvetés: 187 739,20 €

BNPI összköltségvetése: 163 559,20 €

Európai uniós támogatás: 85 %

A GEOTOP projekt célja új szolgáltatások kidolgozása és bevezetése Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén. A két geopark esetében a legfontosabb a meglévő geotúra-hálózat bővítése, amely lehetővé teszi a napi kapcsolatot a turisztikai szolgáltatókkal, illetve hogy szakmailag felkészült túravezetők által vezetett túrákat nyújtsanak a látogatóknak. Ezért a partnerek számos új szolgáltatást fejlesztenek ki az élményszerző turizmus fokozása érdekében. Geoturisztikai szakemberek képzésén keresztül a partnerek képzési csomagot nyújtanak az idegenforgalmi szolgáltatók és vezetett túrák iránt érdeklődő szakemberek számára, szolgáltatásaik bővítése érdekében.

A képzési csomag általános ismereteket (geológia, balesetvédelem, kultúrtörténet, növény- és állatvilág) és területspecifikus modulokat tartalmaz.

A két Geopark területén működő geotúra hálózatot egy határon átnyúló tanösvény kialakításával kötjük össze, kb. 7 km túraútvonal kijelölését és felfestését vállaljuk, továbbá ismertető táblák és egy pihenőhely kihelyezése tervezett, mely új helyszínen növeli a geoparkok látogatottságát. Elkészítjük az újonnan kialakított határon átnyúló túraútvonal és a Bükk-vidék Geopark 70 geotopjának leírását. A meglévő és újonnan kijelölt túraútvonalon felvett POi pontok rögzítése mobil applikációban történik, valamint mindkét érintett geopark területén megtörténik a geoturisztikai útvonalak térképes állományának elkészítése.

Felmérjük a Novohrad-Nógrád Geopark szlovák oldalon található tanösvényeinek és a Bükk-vidék Geopark 4 kiemelt területén lévő tanösvényeinek az állapotát. Az állapotfelmérésről fényképekkel, térképpel ellátott szöveges jelentés készül. A Bükk-vidék Geopark 3 területén felújítjuk a tanösvényket (nyomvonal takarítás, festés, táblák felújítása), egy nyomvonalon pedig interaktív tanösvényt alakítunk ki.

A tapasztalatok cseréje a projekt fontos része lesz a tanárok és szakemberek számára szervezett tanulmányutak, valamint az üzleti és szakmai fórumok révén mindkét országban.

Közös promóciós tevékenységek révén szeretnénk mindkét geoparkot bemutató kiadványokat és térképeket készíteni.


A projekthez kapcsolódó ajánlattételi felhívás az alábbi linken érhető el.