"A hiúz titokzatos élete" rajzpályázat

Filmplakát tervező pályázat - 2019. AZ ÉV EMLŐSE: a Hiúz alkalmából

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság filmplakát tervező rajzpályázatot hirdet.

A hiúz életéről, viselkedéséről, szokásairól a kutatók is nagyon keveset tudnak, hiszen rendkívül óvatos és rejtőzködő állat. Nappali pihenőjét általában egy rejtett helyen tölti, ami lehet egy sziklahasadék, barlang előtere, kidőlt öreg fa alatti vacok. A hiúz többnyire alkonyatkor vadászik, étlapján elsősorban erdei egerek, pockok, őzek, szerepelnek, de a szarvasborjút is leránthatja. Bár az Északi-középhegység számos területén él, ugyanakkor ez a viszonylag széles elterjedési sáv optimista szakértői becslések szerint is mindössze 15-20 példányt jelent. Ritkaságának egyik oka, hogy ragaszkodik a zavartalan, sűrű és idős erdőkhöz, onnan önszántából nem teszi ki a mancsát. És mi tagadás egyre kevesebb a megfelelő koreloszlással, lomb- és cserjeszerkezettel rendelkező nagy kiterjedésű erdőség hazánkban, ahol ezt a fajta nyugalmat, biztonságot megtalálná.
Sajnos hazánkban is veszélyezteti a szaporodás- és kölyöknevelési időszakban történő hajtóvadászatok vagy intenzív erdőművelés, ami megzavarhatja és elriaszthatja ezeket a rejtett életmódú, óvatos ragadozókat. Ezért gondoltuk, hogy most mindenki fantáziáját szabadon engedve, az elképzelt film plakátjának megrajzolásra bíztatunk benneteket, kedves Pályázók. Ceruzára, ecsetre fel!

Pályázati feltételek:

„A hiúz titokzatos élete filmplakát tervező rajzpályázat”

 • Korosztály: Gyermek (18 éves korig) és felnőtt kategóriák (19 éves kortól 99 éves korig).
 • Bármilyen színes, vagy egyszínű technikával, kollázs technikával, esetleg számítógéppel készült egyedi mű.
 • Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt, mely lehet sorozat is.
 • Beküldés: Postai úton, vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1 méret, minden esetben színes beállítású, JPG vagy TIF formátum) a részletes leírásban megadott címre.

Pályázati jelentkezés:

A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2019. szeptember 30.

Az alkotásokat pályázatonként értékeljük és jutalmazzuk.

GYERMEK KATEGÓRIÁBAN
A pályaműveket a lakóhely szerint érintett nemzetipark-igazgatósághoz kérjük beküldeni. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „A hiúz titokzatos élete filmplakát tervező rajzpályázat – gyermek kategória”. Az igazgatóságok címei elérhetőek a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is.
A pályaművekhez kérjük csatolni:

 • a mű címe,
 • a szerző neve,
 • kor és osztály,
 • település,
 • felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
 • pályázó postacíme, telefonszáma, email címe.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2019. októberében kerül sor a területileg érintett nemzetipark-igazgatóságon.

FELNŐTT KATEGÓRIÁBAN
A pályaműveket a Vadonleső Központba (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 1223, Budapest, Park utca 2., info@vadonleső.hu) kérjük beküldeni. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írják rá a pályázat címét: „A hiúz titokzatos élete filmplakát tervező rajzpályázat – felnőtt kategória”.
A pályaművekhez kérjük csatolni:

 • a mű címe,
 • a szerző neve,
 • település,
 • a pályázó elérhetősége (e-mail cím megadása kötelező, postacím, telefonszám).

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2019. november 22-én kerül sor a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Hiúz Gálán”

Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

A legjobb alkotások beküldői meghívást kapnak 2019. november 22-én a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Hiúz Gálára”. A díjazott alkotásokat megjelentetjük a www.vadonleső.hu, a www.termeszetvedelem.hu weboldalon valamint a Vadonleső facebook oldalán és csoportjában (www.facebook.com/vadonleso, www.facebook.com/groups/vadonleso/).

A pályázattal kapcsolatban részletes információk megtalálhatók a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleső.hu, a www.termeszetvedelem.hu honlapján valamint a Vadonleső facebook oldalán és csoportjában (www.facebook.com/vadonleso, www.facebook.com/groups/vadonleso/).

Pályázat részletes felhívása megtalálható itt.

A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a pályázó, vagy törvényes képviselője beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez. A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

Kapcsolódó