Erdei iskola

Erdei iskolai moduljaink

A modulok ára egységesen 700 Ft/fő,

A szakmai programról, modulokról bővebb információ:

Erdei Nikoletta, oktatási referens

tel.: 30/ 336 8124,

E-mail: erdein@bnpi.hu

A Bükk természeti értékei és védelme - akkreditált erdei iskolai modul

 • Kiállítás megtekintése: A kiállítótérben a csoportok megismerhetik a Bükk hegység geológiai, geomorfológiai jellegzetességeit, változatos élővilágát.
 • A BNP természeti értékei: A természeti értékek bemutatásán túl a gyerekek bepillantást nyerhetnek a nemzeti park legfontosabb természetvédelmi feladataiba. (vetítettképes előadás)
 • BISEL-féle biológiai vízminőségvizsgálat, a közeli Szikla-forrás vizének vizsgálatA „Kő-közi kör” - akkreditált erdei iskolai modul

 • Kő-közi tanösvény bejárása, melynek keretében megismerkedünk a környékbeli erdők élő és élettelen természeti értékeivel.
 • A kövek világa: A tó melletti kőzetparkban a Bükk jellegzetes kőzeteit vizsgálhatjuk (kőzet-határozó kézikönyv megismerésének segítségével)
 • Saját kőzetgyűjtemény vizsgálata, kísérletezés.Madárvilág - akkreditált erdei iskolai modul

 • Természetvédelmi őr vezetésével kérdezz-felelek módszeren alapuló társalgás a madárvonulásról, a madarak életéről, ismerkedés a madárgyűrűzés fogalmával, lényegével és értelmével, madárpreparátumok bevonása.
 • Madárháló megtekintése, madár "szedése" hálóból.
 • A fogott madár gyűrűzése , súlyának, szárnyhosszának stb. mérése, majd simogatás után az állat szabadon bocsájtása.

A Bükk madárvilága: a nemzeti parkunkban fészkelő énekes és ritka ragadozó madaraink életmódjának bemutatása gyönyörű képekben.

Határozók használata: a megfelelő motiválás után kezdődik a „türelemjáték”- megtanuljuk a madárhatározót használni

A környékünk leggyakoribb madarai: a terepi munkán madárbefogás, kézben tartott madarak megfigyelése. Ehhez segítségünkre lesz: távcső, határozók, érzékszerveink és egy kis memória a madártani totóhoz.

Aktív madárvédelem: különböző madárvédelmi munkát végezhetünk gyerekeinkkel interaktív módon - műfészek, mesterséges fészekodvak, etetők készítése szálláshelyünk környékén.


Irány a Várhegy! - akkreditált erdei iskolai modul

Fél napos természetvédelmi szakvezetés a Vár-hegyen, különböző típusú élőhelyek és növénytársulások vizsgálata, megtekintése. Út közben egy vízvételi lehetőség van, szintemelkedés kb. 450 méter. A túra során májusban az itt nyíló Boldogasszony papucsa nevű fokozottan védett orchidea virágzását is meg tudjuk nézni.

 • A tölgyesekben: a Csák-pilisen a különböző növénytársulások elrendeződésével, így a cseres tölgyes, gyertyános tölgyes és gyertyános bükkös erdő növény-és állatvilágával ismerkedünk meg.
 • A bányászat nyomában: a felsőtárkányi dolomitbánya udvarában az ember környezet- és természetátalakító tevékenységének bemutatása .
 • A Vár-hegyen: a múlt emlékét őrzi az őskori földvár és a késő bronzkori kultúra maradványai (az őskori vár kettős sánca, várfala). A Vár-hegy oldalából a híres „Kövek vonulatát” nézzük meg.
 • Völgyek között: az élettelen környezeti tényezők hatása az élő természetre.Vetélkedő - akkreditált erdei iskolai modul

Szórakoztató számonkérés


Éjszakai tanösvény bejárás és csillagászati bemutató - erdei iskolai modul

A modul megtartásához felhőmentes ég szükséges. Vetített képes előadás keretében ismerkedünk a csillagok izgalmas világával, majd terepen csillagképekkel ismerkedünk, és a távcsövünk segítségével bolygókat, galaxisokat, gömbhalmazokat, kettősöket és egyéb alakzatokat figyelünk meg.Esztáz-kői barlangtúra - erdei iskolai modul

Könnyű, 1.5 órás séta a barlangig. A barlangnál 8 fős csoportoka szerveződve megnézzük a barlang felső szakaszát, ennek időtartama 30 perc /csoport. A barlangi túrához sisakot és fejlámpát biztosítunk.
Tájékozódási verseny - erdei iskolai modul

2-3 fős csapatokba szerveződnek a gyerekek, majd egy térkép segítségével végig mennek az ellenőrzőpontokon, és az a csapat nyer, amelyik helyesen írta be az ellenőrzőpontok számait.Kézműves foglalkozás - erdei iskolai modul

Korongozás, agyagfigura készítés.Bábakalács Erdei Iskola

16

A felsőtárkányi oktató- és látogatóközpont erdei iskolai, környezeti nevelési, természetismereti és szabadidős családi programok ideális helyszíne.

Egy korszerű, 38 fő elszállásolására alkalmas szállásépület, közösségi helyiséggel, a központi épületben kiállítás és szakmai tanácskozások, továbbképzések, konferenciák megtartására alkalmas (52 m2-es) előadóterem, a parkban sátorozóhely és egy 100 m2-es fedett foglalkoztató áll a vendégek és az érdeklődők rendelkezésére.

A fogadóépület előtti tóparti sétányon kialakított kőzetpark (geológiai bemutatóhely) található. A Szikla-forrástól indul egy háromkörös tanösvényhálózat, mely a környék látnivalóit, valamint a hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A főépületben a Bükk természeti értékeit bemutató kiállítás (diorámák, terepasztal, tablók) várja a látogatókat.

Házirend

Elhelyezés, ellátás:

Az épületben 38 fő számára 3 db 6 ágyas, 2 db 8 ágyas és 1 db 4 ágyas szoba (emeletes ágyakkal), külön férfi/női vizesblokk (zuhanyzókkal), a földszinten külön bejárattal előkészítő konyha áll rendelkezésére. Étkezésre a közeli vendéglátó intézményekben is lehetőség nyílik.


Cím: 3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34.

GPS koordináták: É 47°58,883' / K 20° 26,059'


Információ, foglalás:

BNPI Természetismereti és Oktatási Osztály, Erdei Nikoletta, oktatási referens

tel.: 30/ 336 8124

E-mail: erdein@bnpi.hu


Árak:

Szállás 3100 Ft/fő/éj
Szállás 1 éjszakára 3400 Ft/fő/éj
Kedvezményes szállás erdei iskolai csoportoknak (Csak modul igénybe vétele esetén)

2300 Ft/fő/éj
Sátorozási díj fürdőszoba- és konyhahasználattal
Sátorozási díj diákok számára
1250 Ft/fő/nap
1050 Ft/fő/nap
Egész ház bérlése (20 főre) 80.000 Ft/nap


Kapcsolódó