Erdei iskola

Bábakalács Erdei Iskola

3

A felsőtárkányi oktató- és látogatóközpont erdei iskolai, környezeti nevelési, természetismereti és szabadidős családi programok ideális helyszíne.

Egy korszerű, 38 fő elszállásolására alkalmas szállásépület, közösségi helyiséggel, a központi épületben kiállítás és szakmai tanácskozások, továbbképzések, konferenciák megtartására alkalmas (52 m2-es) előadóterem, a parkban sátorozóhely és egy 100 m2-es fedett foglalkoztató áll a vendégek és az érdeklődők rendelkezésére.

A fogadóépület előtti tóparti sétányon kialakított kőzetpark (geológiai bemutatóhely) található. A Szikla-forrástól indul egy háromkörös tanösvényhálózat, mely a környék látnivalóit, valamint a hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A főépületben a Bükk természeti értékeit bemutató kiállítás (diorámák, terepasztal, tablók) várja a látogatókat.

Elhelyezés, ellátás:

Az épületben 38 fő számára 3 db 6 ágyas, 2 db 8 ágyas és 1 db 4 ágyas szoba (emeletes ágyakkal), külön férfi/női vizesblokk (zuhanyzókkal), a földszinten külön bejárattal előkészítő konyha áll rendelkezésére. Étkezésre a közeli vendéglátó intézményekben is lehetőség nyílik.

Cím: 3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34.

GPS koordináták: É 47°58,883' / K 20° 26,059'

Információ, foglalás:
BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály, Szeifert Gergő, email: szeifertg@bnpi.hu
tel.: 36/411-581/209, mobil: 30/968-2753

Árak:

Szállás nyári szezonban (V. 01- IX. 30.) Minden 21. fő ingyen!
Szállás téli szezonban (X. 01 - IV. 30.) Minden 21. fő ingyen!
1 éjszaka
Egyéb
Erdei iskolai program (modulonként):Szakmai túravezetés óvodai/iskolai csoportoknak
iskolás csoportoknak (4 órás)300 Ft/fő
iskolás csoportoknak (4 órát meghaladó)400 Ft/fő
óvodás csoportoknak200 Ft/fő

3 éves kor alatt a szállás ingyenes.

3324 Felsőtárkány Ifjúság út 34.

Bükki Nemzeti Park, Szállások a BNPI kezelésében Kapcsolódó

Erdei iskolai moduljaink

A modulok ára egységesen 500 Ft/fő,

A szakmai programról, modulokról bővebb információ: Novák Richárd, oktatási referens, 06302774970, novakr@bnpi.hu

Akreditált moduljaink:

 • A Bükk természeti értékei és védelme
 • A „Kő-közi kör”
 • Madárvilág
 • Irány a Várhegy!
 • Vetélkedő

Nem akreditált moduljaink:

 • Éjszakai tanösvénybejárás és csillagászati bemutató
 • Esztáz-kői barlangtúra
 • Kézműves foglalkozás (korongozás)
 • Tájékozódási verseny


A Bükk természeti értékei és védelme


Tartalma, rövid leírása:

 • 1. Kiállítás megtekintése: A kiállítótérben a csoportok megismerhetik a Bükk hegység geológiai, geomorfológiai jellegzetességeit, változatos élővilágát.
 • 2. A BNP természeti értékei: A természeti értékek bemutatásán túl a gyerekek bepillantást nyerhetnek a nemzeti park legfontosabb természetvédelmi feladataiba. (vetítettképes előadás)
 • 3. BISEL-féle biológiai vízminőségvizsgálat, a közeli Szikla-forrás vizének vizsgálata


A „Kő-közi kör”


Tartalma, rövid leírása:

1. Kő-közi tanösvény bejárása, melynek keretében megismerkedünk a környékbeli erdők élő és élettelen természeti értékeivel.

2. A kövek világa: A tó melletti kőzetparkban a Bükk jellegzetes kőzeteit vizsgálhatjuk (kőzet-határozó kézikönyv megismerésének segítségével)

3.. Saját kőzetgyűjtemény vizsgálata, kísérletezés.


Madárvilág


Tartalma, rövid leírása:

1. Természetvédelmi őr vezetésével kérdezz-felelek módszeren alapuló társalgás a madárvonulásról, a madarak életéről, ismerkedés a madárgyűrűzés fogalmával, lényegével és értelmével, madárpreparátumok bevonása.

2. Madárháló megtekintése, madár "szedése" hálóból.

3. A fogott madár gyűrűzése , súlyának, szárnyhosszának stb. mérése, majd simogatás után az állat szabadon bocsájtása.

A Bükk madárvilága: a nemzeti parkunkban fészkelő énekes és ritka ragadozó madaraink életmódjának bemutatása gyönyörű képekben.
Határozók használata: a megfelelő motiválás után kezdődik a „türelemjáték”- megtanuljuk a madárhatározót használni
A környékünk leggyakoribb madarai: a terepi munkán madárbefogás, kézben tartott madarak megfigyelése. Ehhez segítségünkre lesz: távcső, határozók, érzékszerveink és egy kis memória a madártani totóhoz.

Aktív madárvédelem: különböző madárvédelmi munkát végezhetünk gyerekeinkkel interaktív módon - műfészek, mesterséges fészekodvak, etetők készítése szálláshelyünk környékén.


Irány a Várhegy!


Tartalma, rövid leírása:

Fél napos természetvédelmi szakvezetés a Vár-hegyen, különböző típusú élőhelyek és növénytársulások vizsgálata, megtekintése. Út közben egy vízvételi lehetőség van, szintemelkedés kb. 450 méter. A túra során májusban az itt nyíló Boldogasszony papucsa nevű fokozottan védett orchidea virágzását is meg tudjuk nézni.

 • 1. A tölgyesekben: a Csák-pilisen a különböző növénytársulások elrendeződésével, így a cseres tölgyes, gyertyános tölgyes és gyertyános bükkös erdő növény-és állatvilágával ismerkedünk meg.
 • 2. A bányászat nyomában: a felsőtárkányi dolomitbánya udvarában az ember környezet- és természetátalakító tevékenységének bemutatása .
 • 3. A Vár-hegyen: a múlt emlékét őrzi az őskori földvár és a késő bronzkori kultúra maradványai (az őskori vár kettős sánca, várfala). A Vár-hegy oldalából a híres „Kövek vonulatát” nézzük meg.
 • 4. Völgyek között: az élettelen környezeti tényezők hatása az élő természetre.


Vetélkedő – szórakoztató „számonkérés”


Tartalma, rövid leírása:

 • 1. Vetélkedő: csoportok játékos versengése a heti ismeretekből
 • 2. Beszámolók: csoportos és egyéni tanulói beszámoló – programvezető, foglalkozásvezetők értékelése

Éjszakai tanösvénybejárás és csillagászati bemutató

Tartalma, rövid leírása:

A modul megtartásához felhőmentes ég szükséges. Vetítettképes előadás keretében ismerkedünk a csillagok izgalmas világával, majd terepen csillagképekkel ismerkedünk, és a távcsövünk segítségével bolygókat, galaxisokat, gömbhalmazokat, kettősöket és egyéb alakzatokat figyelünk meg.

Esztáz-kői barlangtúra

Tartalma, rövid leírása:

Könnyű, 1.5 órás séta a barlangig. A barlangnál 8 fős csoportoka szerveződve megnézzük a barlang felső szakaszát, ennek időtartama 30 perc /csoport. A barlangi túrához sisakot és fejlámpát biztosítunk.

Tájékozódási verseny

Tartalma, rövid leírása:

2-3 fős csapatokba szerveződnek a gyerekek, majd egy térkép segítségével végig mennek az ellenőrzőpontokon, és az a csapat nyer, amelyik helyesen írta be az ellenőrzőpontok számait.

Kézműves foglalkozás

Tartalma, rövid leírása:

Korongozás, agyagfigura készítés.