A Csillagdáról

Látogatóink számára a legtöbb élményt a kombinált jegyek előzetes vagy helyszíni vásárlásával tudjuk biztosítani.

A Bükki Csillagda komplex programja két órát ölel fel. Ebben a két órában megtekinthetik a kiállításunkat, a kupolát, és megnézhetnek egy planetáriumi filmet.

Az online és a helyben vásárolt belépőjegyeken szerepelnek a bemutatótermek és a programok kezdési időpontjai. Kérjük, hogy ezeket pontosan figyeljék, jegyeiket őrizzék meg a látogatás végéig.

Planetárium

A leghosszabb programunk a planetáriumban várja Önöket. Helyezzék magukat kényelembe, mert az égbolt csodáit egy – Európában az egyik legnagyobb, 8 méter átmérőjű –, különleges kupolán jelenítjük meg. A minden várakozást felülmúló, több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben. Az összhatást a Dolby Digital hangrendszer teszi teljessé. Ismeretterjesztő filmjeink testközelbe hozzák a világűrt, az élőszavas bemutatóink pedig bevezetik látogatóinkat a csillagászat világába.

Amennyiben az Önök által választott idősávban 3D-s film kerül levetítésre, kérjük, hogy vegyék figyelembe a szemüveg bérleti díjával megemelt belépőjegy árát.

A planetáriumban óránként kezdődnek a vetítések, ITT tájékozódhatnak arról, hogy az Önök által választott időpontban milyen filmet vetítünk.


Kupola

A kupolát a belépőjegyen feltüntetett időpontban, irányított szakvezetéssel tekinthetik meg. Nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhetjük éltető csillagunkat, a Napot, éjszaka pedig – derült idő függvényében – éles képet kaphatunk a csillagokról, bolygókról. Felhős idő esetén is felkészülten, alternatív programokkal várjuk Önöket.

Kérjük, hogy látogatóink a program kezdete előtt a kupolatérbe vezető ajtónál várakozzanak. A kupolatérbe csak a jegyek ellenőrzése után mehetnek fel. Felhívjuk a figyelmüket, hogy a kupolatérben nincs fűtés, így erre a programra mindenképpen melegebb ruhát javaslunk!

A kupolalátogatás időtartama max. 30 perc.


Kiállítás

A mintegy 200 négyzetméter alapterületű "Éltető Napunk" című kiállítást, amely magába foglal egy hazánkban egyedülálló meteoritgyűjteményt is, a kiállításra szóló belépővel látogathatják meg. A tárlat megtekintésére kb. 25-30 percet érdemes szánni. Javasoljuk, hogy hagyjanak időt a kiállítás interaktív elemeinek kipróbálására is!


Virtuális valóság (VR)

A csillagászati alapprogramunkat nagyszerűen kiegészítik a VR játékok és küldetések, amelyekre külön kell jegyet váltani.

VR küldetések, amelyekre a helyszínen tudnak jegyet vásárolni:

  • Űrsikló küldetés: 180 sec
  • Mars küldetés: 180 sec
  • ISS küldetés: 180 sec
  • Repülj a Bükk fölött: 180 sec kültéri attrakció, csak megfelelő időjárás esetén
  • Apollo 18 küldetés 360 sec, 2 fő részére


Ha már kipróbálták az összes VR küldetésünket, szomjukat, éhségüket oltották az AsztroBisztróban, érdemes megnézni az AsztroShop kínálatát, ahol ajándéktárgyakat, Bükki Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott kézműves termékeket és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványait vásárolhatják meg. Amennyiben több idejük van a csodálatos bükki környezetre, az alábbi tippeket tudjuk javasolni.


Éjjel a Csillagdában

Időjárási viszonyoknak megfelelően csillagdánk éjszakai programokat is szervez távcsöves csillagászati bemutatókkal. A programokra előzetes jegyvásárlás kötelező. A tervezett éjszakai programjaink időpontjait folyamatosan frissítjük. A meghirdetett időpontokat ITT találják.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az esti programok indulásához min. 20 fő részvétele szükséges, s csak online tudnak jegyet vásárolni. A foglaláskor látják a létszám aktuális állását is.

Amennyiben nincs elég résztvevő, akkor a vételárat természetesen visszatérítjük vásárlóinknak.

Ha a meghirdetett időpontokon kívül jönnének a Bükki Csillagdába éjszakai programra, kérjük vegyék fel a kapcsolatot velünk e-mailben: BukkiCsillagda@bnpi.hu !


Kellemes időtöltést kívánunk a Bükki Csillagdában!

Kapcsolódó